VLADIKA GRIGORIJE SUZNIH OČIJU OBRATIO SE NARODU: Nema razloga za strah, DOLAZI BOLJI I SVETIJI ČOVEK OD MENE...
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

ustoličenje novog vladike zahumkso-hercegovačkog

VLADIKA GRIGORIJE SUZNIH OČIJU OBRATIO SE NARODU: Nema razloga za strah, DOLAZI BOLJI I SVETIJI ČOVEK OD MENE...

Društvo -

Da li zbog prostora na kom se nalazi, naroda ili zbog učinjenih dela onih koji su do sada birani za episkope, ustoličenja vladika Eparhije zahumsko-hercegovačke su uvek pomalo čudesna. Čini vam se da se cela Hercegovina slije u trebinjsku crkvu, njenu portu i gradski trg.

Danas na ustoličenju novog vladike zahumsko - hercegovačkog Dimitrija (Rađenovića)- koga je na to mesto pre odlaska u Eparhiju nemačku na Saboru predložio vladika Grigorije- ispred hrama su postavljena dva velika video bima.

Nekoliko hiljada ljudi, oni koji nisu mogli da uđu u prepunu crkvu pažljivo prate svečani čin hirotonije i ustoličenja. Gotovo da nema šuma na trebinjskom gradskom trgu. Nijednog, osim pojanja, besede novog vladike Dimitrija.

U jednom trenutku govori i vladika Grigorije:

"Ponizno vas molim da s ljubavlju slušate i sledite vladiku Dimitrija i da ga prihvatite kao svog duhovnog vođu – kaže episkop koji je i pre odlaska u novu Eparhiju za svog naslednika Dimitrija rekao: “Dolazi bolji čovek od mene, svetiji čovek od mene, blaži čovek od mene i čovek koji se bolje moli Bogu od mene. I nema razloga za strah, za zebnju. Ima samo razloga da jedan drugoga krepimo i jedan drugoga snažimo”.

U trenutku kada je novi episkop hirotonisan – rukopoložen u čin vladike, episkopu Grigoriju su oči bile pune suza.

A onda je crkvom i trgom odjeknulo: “Dostojan”, “Dostojan” “Dostojan”. Bio je to znak saglasnosti prisutnih da je vladika koji je izabran za tron Eparhije zahimsko-hercegovačke dostojan te pozicije.

Novog vladiku, manje poznatog široj javnosti, Hercegovci vole. Bio je iguman manastira Duži od 2015. godine gde rado odlazi i narod iz Srbije.

"Naš Dimitrije je jednostavan, vredan i pun ljubavi. Možda ovde više ništa neće biti isto kada nema vladike Grigorija, I patićemo za njim još. Ali srećni smo zbog vladike Dimitrija. Iskren je i čovek svetog života", pričaju okupljeni u crkvenoj porti.

Novi vladika zahumsko – hercegovački, čiji su prethodnici- umirovljeni vladika Atanasije i episkop Grigorije, poštovani i ne samo na prostoru gde su stolovali - svoju prvu besedu po ustoličenju počeo je opisom Hercegovine kroz istoriju.

Koristeći simbolično činjenicu da je Hercegovina vekovima bila granica Istoka i Zapada, razmeđina zapadnog i istočnog Carstva… vladika je pozvao “da nestanu unutrašnje granice u nama, da pobedi dobro i da budemo prepoznati kao mirotvorci”.

"Na svima nama ovde okupljenima nije da prenebregavamo nekad zaista tragičnu istoriju ovih krajeva i negiramo razlike među nama, nego da ih pokušamo doživeti kao izazov i blagoslov… Da linija koja odvaja dobro i zlo, ne prolazi granicama država, niti između klasa, niti između političkih partija, a mi bismo mogli reći niti linijom naših ovdašnjih razgraničenja i razlika, već kroz svako ljudsko srce... Zato se ja danas molim Gospodu da nestanu unutrašnje granice u nama, da pobedi dobro i da budemo prepoznati kao mirotvorci, otvoreni za stalnu saradnju i dijalog, kao noseće stubove mira i razvoja na ovim prostorima – poručio je novi vladika zahumsko-hercegovački.

Kurir.rs/Blic/Željka Jevtić/Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track