KAKO DA VAS PRODAVCI NE NASAMARE: Kad vam podmetnu lažni fiskalni račun, ovako ćete da otkrijete PREVARU!
Foto: Marina Lopičić

Vodič Prepoznajte ispravan fiskalni isečak

KAKO DA VAS PRODAVCI NE NASAMARE: Kad vam podmetnu lažni fiskalni račun, ovako ćete da otkrijete PREVARU!

Društvo -

Jedan od primera sive ekonomije sa kojim se najviše susrećemo u praksi je neizdavanje fiskalnih računa i mada 57 odsto građana tvrdi da uvek dobije fiskalni račun, čak 37 odsto građana ne ume da ga prepozna, pokazalo je istraživanje stavova građana na temu sive ekonomije.

Ovako veliki broj ljudi koji ne umeju da prepoznaju da li je fiskalni račun ispravan ili ne otvara i pitanje koliko se zapravo pravih fiskalnih računa izdaje. Poreske vlasti zato su izdale detaljno objašnjenje kako razlikovati ispravan od neispravnog fiskalnog isečka, a građane pozivaju da prijave slučajeve neizdavanja istih.

- Pored obaveznih elemenata koje fiskalni isečak sadrži (naziv obveznika, PIB, sedište, adresa prodajnog objekta, broj fiskalne kase, oznake poreskih stopa, naziv dobra ili usluge koji je prometovan, način plaćanja), poseban element koji fiskalni isečak razlikuje od drugih računa je fiskalni logo. Fiskalni logo se sastoji od četiri ocila razdvojenih krstom ispisanih u kvadratu, kojim se na jedinstven način označava evidentiranje prometa preko fiskalne kase, a nalazi se posle broja isečka BI - poručuju iz Poreske uprave.

Građane, zapravo, najviše bune razni predračuni, blok-računi i slipovi, za koje neretko misle da su isto što i fiskalni račun.

Poreznici navode da u nekim ugostiteljskim objektima ugostitelji prilikom naplate izdaju predračune koji ne sadrže elemente fiskalnog isečka i na taj način dovode u zabludu gosta da je dobio račun.

- Veoma je važno da građani uzimaju fiskalne isečke jer tako i sami učestvuju u sprečavanju nelegalnog prometa, tj. u uvođenju prometa u legalne tokove. Smanjenjem nelegalnog prometa puni se budžet Republike Srbije, a ta sredstva mogu biti iskorišćena za izgradnju škola, bolnica, puteva... Pored toga, uzimanjem fiskalnog isečka mogu ostvariti pravo na reklamaciju robe - poručuju iz PU.

KAKO PREPOZNATI FISKALNI RAČUN

- mora imati jasne podatke o samom trgovcu - sadrži pun naziv poreskog obveznika i objekta - sadrži adresu objekta i PIB - iznos PDV - datum i ukupan iznos - fiskalni logo - u donjem delu ima znak koji se sastoji od četiri ocila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu

(Kurir/S. Đ.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track