STIGAO NAM HLADNI TALAS SA ARKTIKA: Već pao prvi sneg, slomiće nas nagla promena vremena!
Foto: Kurir/Z.Šaponjić, Printscreen RHMZ

Žuti meteoalarm u SRbiji

STIGAO NAM HLADNI TALAS SA ARKTIKA: Već pao prvi sneg, slomiće nas nagla promena vremena!

Društvo -

Dok smo prošli vikend mogli da se maltene sunčamo na temperaturama od oko 30 stepeni, narednih dana će nam izgleda trebati perjane jakne, rukavice i kape, dok su se pojedini delovi Srbije već juče zabeleli od snega!

Prve pahulje prekrile su četinare na Zlataru u noći između ponedeljka i utorka, dok se temperatura na ovoj planini spustila nekoliko stepeni ispod nule. Jutarnjeg mraza bilo je i u višim delovima Prijepolja, gde je bio svega jedan stepen iznad nule. Sneg se danas očekuje i na Kopaoniku, gde će biti i najhladnije, do minus četiri stepena, dok je u ostalim delovima zemlje danas i sutra na snazi žuti meteoalarm, koji označava potencijalno opasno vreme.

foto: Kurir

- Jutarnje temperature će se u određenim mestima kretati od minus četiri do plus šest stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne od četiri do 19 stepeni. Do petka se predviđa pretežno sunčano vreme s hladnim jutrima i pojavom slabog mraza, u subotu prolazno naoblačenje uz manji pad temperature ponegde će, prvo u severnim i zapadnim, zatim i u ostalim krajevima, usloviti slabu kišu. U ostalim danima do kraja perioda promenljivo oblačno, u nedelju mestimično s kišom, zatim uglavnom suvo s temperaturom u granicama proseka za ovo doba godine - saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Kako javlja meteoportal "Severe Weather Europe", iduće sedmice sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora još hladnije vazdušne mase s Arktika koja će se proširiti nad velikim delom Evrope i doneti nam još veće zahlađenje.

foto: Shutterstock

Promena vremena može da prouzrokuje i probleme sa zdravljem, pa lekari savetuju građanima da se oblače u skladu s padom temperature i redovno piju svoju terapiju.

- Za pacijente koji imaju povišen krvni pritisak je pre svega važno da redovnu piju lekove i slede savete lekara, a ako primete bilo kakvu promenu u smislu bola u grudima ili vrtoglavice, da se jave lekarima i prate njihova uputstva. Takođe, zbog naglih promena i zdravi ljudi mogu da imaju glavobolju, nesanicu, promenu raspoloženja ili malo lošije opšte stanje, ali sve je to normalno - kaže Gordana Pavlović, zamenica načelnika Hitne pomoći.

Tabela - Pad temperatura sreda četvrtak petak subota nedelja maks. 17 20 22 20 18 min. 5 6 8 11 10

RHMZ upozorava Mrazevi štete poljoprivredi Najavljeni slabi prizemni mrazevi, koji se očekuju na većem delu teritorije Srbije, mogu da nanesu štetu pristiglim poljoprivrednim kulturama. Poljoprivredni proizvođači bi trebalo da u što kraćem roku obave berbu, naročito pristiglih povrtarskih kultura. Na Dunavu, Savi, kao i na Tisi kod Titela vodostaji će se narednih dana kretati oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa, saopštio je RHMZ.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja