ALEKSANDRA I VIOLETA RADE U DRŽAVNOJ SLUŽBI, A MOLE DA DOBIJU OTKAZ! Rade bez plate, zdravstvene knjižice i staža U PAKLU pravnog vakuma!
Ilustracija, Foto: Beta/Aleksandar Stojanović

nesvakidašnje

ALEKSANDRA I VIOLETA RADE U DRŽAVNOJ SLUŽBI, A MOLE DA DOBIJU OTKAZ! Rade bez plate, zdravstvene knjižice i staža U PAKLU pravnog vakuma!

Društvo -

Zaposlene, a nemaju radno mesto, platu, radni staž, niti zdravstvenu knjižicu. Ne mogu da dobiju otkaz, a ne mogu čak ni da ga daju poslodavcu. Ovo su muke sa kojima Aleksandra Tanasković i Violeta Miltenović, radnice Republičkog centra za talente, žive već sedam godina.

Od države, koja je osnivač centra, traže samo svoje radne knjižice, pa da mogu da potraže drugi posao, na kome će primati platu i imati zdravstvenu knjižicu. Ali i to deluje kao nerešiv problem, pišu Večernje novosti.

O apsurdnoj situaciji u kojoj su se našle ove dve žene list je pisao u maju, i još tada je u Ministarstvu prosvete rečeno da rade na rešavanju njihovog slučaja. Do danas se nisu pomerile ni korak, a iz Ministarstva stiže isti odgovor - rade na rešavanju problema.

Trenutno je glavni problem što je centar ostao bez direktora. Od tada više ne postoji ovlašćeno lice koje bi Aleksandru i Violetu proglasilo tehnološkim viškom, poslalo ih u Zavod za zapošljavanje ili kome bi njih dve dale otkaz.

- Godinama kucamo na sva vrata - ministrima, predsedniku, premijerki, predsednici parlamenta, a naša agonija se ne rešava - kaže Aleksandra Tanasković. - Preostaje nam jedino da sednemo ispred Predsedništva i da se ne mrdamo dok neko ne reši naš problem.

Ranije su nam u Ministarstvu prosvete objasnili da je potrebno da Vlada Srbije, u čijoj je nadležnosti Centar, raspiše konkurs za direktora, koji mora da ispuni stroge zakonske kriterijume. Nakon toga, direktor bi mogao dve zaposlene da proglasi tehnološkim viškom, ali bi posle toga i on dobio otkaz, jer je plan da Republički centar za talente svakako bude ugašen, pošto godinama nema nikakve aktivosti. Taj posao preuzeli su regionalni centri za talente.

U Ministarstvu prosvete nam je potvrđeno da rade na rešavanju problema u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Srbije. Tvrde da je pitanje složeno jer je Republički centar osnivač nekoliko regionalnih centara za talente, pa bi gašenjem republičkog, njihova sudbina bila neizvesna.

Problemi Regionalnog centra počinju 2003, kada je ova organizacija prešla u nadležnost vlade. Dobili su novu upravu, ali ne i dokumente koji su bitni da bi u novim okolnostima normalno poslovali. Tada su prestale uplate za osiguranje i plate.

Moleći da bar dobiju otkaz, Aleksandra i Violeta, obijaju pragove institucija. Kucale su na vrata predsednika Srbije, premijerke, predsednice skupštine, ministara, ali i dalje su taoci svojih radnog mesta. Poslednji put bile su pre nedelju dana u Vladi Srbije, obećan im je odgovor, ali do danas nisu ništa dobile.

Kurir.rs/Novosti/I Mićević/Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track