APEL MINISTARSTVA PROSVETE: Vršnjačko nasilje odmah prijaviti!
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

APEL MINISTARSTVA PROSVETE: Vršnjačko nasilje odmah prijaviti!

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apelovalo je danas na sve roditelje da svaki slučaj vršnjačkog nasilja odmah prijave nadležnima u školi koju dete pohađa, poštujući jasno propisane procedure, a sa školom ostvare otvorenu, konstruktivnu saradnju.

Na taj način omogućiće da zaposleni i stručni timovi što pre reaguju, zaštite dete i pomognu u rešavanju problema, saopštilo je Ministarstvo, koje od škola očekuje da efikasno i stručno reaguju, u skladu sa propisima i svojom ulogom.

Ministarstvo prosvete ističe da ni na koji način ne želi da sprečava roditelje i medije da javno govore o vršnjačkom nasilju, ali da je to potrebno uraditi veoma pažljivo, kako se ne bi proizvele posledice koje mogu da budu i mnogo gore. Zajedno treba da uradimo sve što možemo uvažavajući najbolji interes sve dece, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da je neprofesionalno i neetičko ponašanje uredništva i novinara pojedinih medija, koji su zloupotrebili situaciju, dovelo je do novog nasilja i opravdane zabrinutosti roditelja druge dece.

"Posle gostovanja deteta i njegove majke D. D. na televiziji, tokom kojih su tri dečaka označena kao nasilnici, ti dečaci su pretrpeli nasilje. Njih su, u poslednjih nedelku dana, dva puta napala druga deca 'želeći da zaštite' druga koji se pojavio na televiziji", navedeno je u saopštenju.

Napominje se da su roditelji te dece, u skladu sa procedurama, javili direktorki OŠ "Rade Končar" i Ministarstvu prosvete, koji su sada angažovani na rešavanju novonastalog problema.

"Primer neodgovornog medijskog izveštavanja o osetljivim temama, samo je proizvelo kontraefekat i situaciju da se na navodno nasilje reaguje nasiljem", navelo je Ministarstvo prosvete, koje naglašava da roditelje i medije smatra svojim partnerima u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

"Zato pozivamo sve da se prvo obrate nadležnima u školi, a zatim, ukoliko je potrebno i Ministarstvu prosvete (nadležnoj školskoj upravi, Gradskoj i Republičkoj prosvetnoj inspekciji), kako bi institucije, uključujući policiju, zdravstvo i centre za socijalni rad, mogle efikasno da reaguju", kaže se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track