Najnovije vesti

SVE ŠTO NAPOLJU KUPITE ZA VIŠE OD 100 EVRA, MORATE DA PRIJAVITE: Ovo su pravila srpske carine
Foto: Uprava carina

Na šta treba da obratite pažnju

SVE ŠTO NAPOLJU KUPITE ZA VIŠE OD 100 EVRA, MORATE DA PRIJAVITE: Ovo su pravila srpske carine

Društvo

Prilikom izlaska iz Srbije dozvoljeno nam je da iznesemo 10.000 evra u kešu

Da li ste znali koliko novca morate da imate u novčaniku prilikom odlaska u inostranstvo? Da li ste znali da sve preko 100 evra što pazarite u inostranstvu morate i da prijavite?

 

Branka Popović, šefica ispostave Aerodroma Nikola Tesla, kaže da carinici prilikom ulaska u Republiku Srbiju kontrolišu kompletan prtljag koji putnici nose sa sobom. A koliko će koga kontrolisati zavisi najviše od sistema analize rizika - odakle dolazi putnik, koliko dugo boravi u RS, da li često dolazi...

foto: AP

Naime, prilikom izlaska iz Republike Srbije dozvoljeno nam je da iznesemo 10.000 evra u kešu a više od toga mogu da iznesu samo oni koji imaju iseljeničke vize i potvrdu od MUP da su se odjavili sa teritorije Republike Srbije, objavila je TV Prva.

 

Situacija je malo drugačija za one koji nisu stanovnici naše zemlje. Nerezidenti mogu da iznesu preko 10.000 evra ukoliko su taj novac podigli sa svog deviznog računa na teritoriji RS.

foto: Uprava carina Srbije

Kada je unos novca u Srbiju u pitanju, svi koji imaju preko 10.000 evra u kešu treba da uđu u crveni kontrolni prolaz, prijave novac i sačekaju potvrdu od carinika kako ne bi imali problema. Ukoliko se putnik sa više od deset hiljada evra pri ulasku u Srbiju nađe u zelenom kontrolnom prolazu i ne prijavi novac, carinik ima pravo da mu privremeno zadrži novac.

foto: Reuters

U Srbiju možete uneti novokupljene stvari u vrednosti od 100 evra. Isto važi i za poklone koje primite u inostranstvu – u Srbiji ste dužni da platite carinsku dažbinu, tačnije 10 odsto carini i 20 odsto poreza.

 

(Kurir.rs/TopPres/TV Prva/Foto: Uprava carina/Ilustracija) 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...