PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O PRAVOSLAVNOM RASKOLU: Branimo poredak crkve, Moskva očekuje našu podršku
Foto: Kurir

EKSKLUZIVNO

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O PRAVOSLAVNOM RASKOLU: Branimo poredak crkve, Moskva očekuje našu podršku

Društvo -

Prvi čovek ruskog patrijarha Kirila, mitropolit Ilarion Alfejev sastao se juče u Beogradu sa patrijarhom srpskim Irinejem, glavna tema pitanje autokefalnosti Ukrajinske crkve

Verujem da će carigradski patrijarh Vartolomej naći rešenje da izađe iz ovog problema i uvideti da davanje autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi nije celishodno i da bi to moglo dovesti do problema u samom narodu i pravoslavlju, poručio je u razgovoru za Kurir srpski patrijarh Irinej.

foto: Marina Lopičić

Nakon uzbune koja se digla u pravoslavnom svetu zbog pitanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, zbog čega je i nastao sukob između Moskve i Carigrada, poglavar Srpske pravoslavne crkve nedavno je uputio pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kojem je upozorio na odluke koje mogu biti opasne po jedinstvo pravoslavlja u svetu. - Vaseljenski patrijarh još uvek nije odgovorio na moje pismo, a verovatno će još razmisliti po pitanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi. Mi ćemo svakako činiti sve da iznesemo moguće posledice svega toga. Razgovarao sam sa mitropolitom Ilarionom, ali sve je još na čekanju, sve se još kuva. Videćemo... Moskva očekuje našu podršku, a mi smo podršku pružili kanonima, poretku crkve - rekao je patrijarh Irinej za naš list, koji se juče u Beogradu sastao sa vikarom i prvim čovekom ruskog patrijarha Kirila, mitropolitom Ilarionom Alfejevom. Ilarion je nakon sastanka sa patrijarhom primio juče u svečanoj dvorani Rektorata Univerziteta u Beogradu počasni doktorat.

Kurir je pre dva dana prvi objavio vest da će se njih dvojica sastati, te da će Kiril preko svog vikara tražiti podršku SPC, kao i da će glavna tema njihovog razgovora upravo biti sukob Moskve i Carigrada. Mitropolit Ilarion, koji je i predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske crkve, otkrio je ekskluzivno za Kurir da je patrijarhu Irineju preneo poruku moskovskog patrijarha Kirila. - To je bila poruka ljubavi za našu bratsku saradnju. Kada je u pitanju odluka o Ukrajinskoj crkvi, mi očekujemo podršku od SPC, i dobićemo njihovu podršku. Patrijarh Irinej je već dva puta pisao Vartolomeju o ovoj stvari kako bi ga upozorio o posledicama koje njegov plan ima. Nadamo se da će njegov primer slediti i poglavari drugih pravoslavnih crkvi - rekao je mitropolit Ilarion.

foto: EPA

Inače, situacija između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije dodatno se rasplamsala nakon što je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije doneo odluku o postavljenju dvojice "egzarha" za Kijev i to što je patrijarh Vartolomej izjavio da neće promeniti svoj stav o priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine. - Nažalost, Vartolomej neće da odustane od toga, naprotiv, on želi da nastavi sa tom idejom. Mi se ne slažemo sa njim jer verujemo da nije njegova stvar da se meša u unutrašnje stvari crkve koja mu ne pripada. Jedino pristanak svih pravoslavnih crkvi može da vodi do neke odluke u ovom pravcu. To mora da bude zajednička odluka svih pravoslavnih crkava - zaključio je Ilarion.

Saopštenje Stejt departmenta

Podržavamo autokefalnost Ukrajinske crkve

foto: EPA

Američki Stejt department izdao je saopštenje u kom podržava vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i autokefalnost Ukrajinske crkve.

- Sjedinjene Države snažno podržavaju versku slobodu, uključujući i slobodu pripadnika grupa da upravljaju svojom religijom prema svojim verovanjima i da slobodno praktikuju religiju bez mešanja vlasti. Sjedinjene Države poštuju sposobnost ukrajinskih pravoslavnih verskih lidera i vernika da se bore za autokefalnost u skladu sa svojim verovanjima. Mi poštujemo ekumenskog patrijarha Vartolomeja kao glas verske tolerancije i međuverskog dijaloga - navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da SAD ostaju pri "nepokolebljivoj podršci Ukrajini i njenom teritorijalnom integritetu s obzirom na rusku agresiju u istočnoj Ukrajini i rusku okupaciju Krima".

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Kurir, Marina Lopičić, Printscreen, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track