GRAĐANI NA NOGAMA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Mesečno prijava za čak 800 neplatiša poreza (KURIR TV)
Foto: Marina Lopičić

Alarm

GRAĐANI NA NOGAMA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Mesečno prijava za čak 800 neplatiša poreza (KURIR TV)

Društvo -

Građani Srbije sve više uviđaju štetu koju svi trpimo kad neko ne plaća porez, te se tako u sve većem broju i sami uključuju u borbu protiv sive ekonomije, i to prijavljujući one koji izbegavaju da plaćaju porez. Poreska uprava (PU) tako mesečno prima u proseku između 600 i 800 prijava preko "poreskog alarma", poziva kontakt-centru ili putem pošte koje joj šalju građani.

- U prijavama se u većini slučajeva ukazuje na neizdavanje fiskalnih računa i radnopravni status zaposlenih, koji nemaju ugovor o radu i prijavu nadležnom fondu za socijalno osiguranje (između 60-70% primljenih prijava). Podnose se i prijave koje se odnose na izdavanje nepokretnosti (oko 5-10% primljenih prijava), obavljanje neregistrovane delatnosti (oko 10% primljenih prijava), kao i druge prijave koje se odnose na ostale poreske prekršaje. Česte su i prijave za isti poreski prekršaj ili isti objekat, koje se ponavljaju po nekoliko puta, ima prijava koje su nepotpune te samim tim i neadekvatne da se po njima postupi (oko 15-20% od ukupnog broja primljenih prijava) - navode iz PU.

Nakon prijema prijave, poreznici na osnovu analize rizika biraju obveznika za kontrolu. - Veoma je važno da građani shvate da u borbi protiv sive ekonomije moramo da učestvujemo svi. Zajedno moramo učiniti napore ka njenom suzbijanju, svako u svom domenu. U sivoj ekonomiji nema sigurnosti i postoji samo jednokratna zarada pojedinaca zbog koje trpe svi budžetski korisnici - i nastavnici sa đacima, i medicinari sa pacijentima, i vojnici, policajci sa građanima. Pojedini trgovci pokušavaju da nas prevare i ne plate porez radi lične koristi na taj način što ne izdaju fiskalne račune. Jedan od načina da svako od nas bude aktivni učesnik u borbi protiv sive ekonomije jeste da traži račun uvek kada kupuje neki proizvod ili plaća uslugu - poručuju iz PU i pozivaju građane da im prijave svaku uočenu nepravilnost.

KAKO DA PRIJAVITE PORESKE NEPLATIŠE - Slučajeve neizdavanja fiskalnih računa svi građani mogu da prijave svakog radnog dana u periodu od 7.30 do 15.30 časova na telefone Poreske uprave 011/361-99-00 i 011/347-90-61 - Prijave se mogu poslati i putem interneta, preko "poreskog alarma", na internet stranici Poreske uprave: http: //www.poreskauprava.gov.rs/fiskalne-kase/prijavite-poreske-nepravilnosti. html - Prilikom prijave potrebno je dati podatke o nazivu i adresi (ulica i broj, mesto i opština) objekta u kom je uočena nepravilnost - Prijave mogu da budu anonimne. Podaci o osobi koja prijavljuje se mogu, ali i ne moraju saopštiti.

ŠTA GRAĐANI PRIJAVLJUJU - 60-70% prijava odnosi se na neizdavanje fiskalnih računa i neprijavljivanje radnika - 5-10% prijava odnosi se na izdavanje nepokretnosti - 10% prijava odnosi se na obavljanje neregistrovane delatnosti - 15-20% poslatih prijava nisu potpune

(Kurir/Sanja Đorđević/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track