ISTORIJSKA ULOGA SRPSKOG PATRIJARHA! OČI U OČI SA VATROLOMEJOM: Sprečite raskol u pravoslavlju!
Foto: Kurir

Cenjen

ISTORIJSKA ULOGA SRPSKOG PATRIJARHA! OČI U OČI SA VATROLOMEJOM: Sprečite raskol u pravoslavlju!

Društvo -

Stav Prvi čovek SPC sastao se u Solunu sa carigradskim patrijarhom i poručio mu da bi bilo dobro da odustane od ideje davanja autokefalnosti ukrajinskoj crkvi, saznaje Kurir

Patrijarh Irinej sastao se u Solunu sa carigradskim patrijarhom Vartolomejem i poručio mu da dobro razmisli o pitanju davanja autokefalnosti ukrajinskoj crkvi i sugerisao mu da bi bilo dobro da od toga odustane jer može naneti veliku štetu pravoslavlju, ekskluzivno saznaje Kurir.

foto: Kurir

- Ne dozvolite stvaranje raskola među braćom, čuvajmo jedinstvo pravoslavlja! - ukazao je Irinej Vartolomeju.

Dvojica patrijarha danas će zajedno služiti liturgiju na vojničkom groblju Zejtinlik povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta, a prvi čovek SPC iskoristio je priliku da nekoliko puta Vartolomeju ponovi svoje stavove iz pisma koje mu je uputio pre mesec dana, ali i da mu navede posledice koje bi mogle nastati ukoliko Ukrajinska crkva dobije autokefalnost.

foto: AP

Podsetimo, patrijarh Irinej je u tom pismu poručio i da Vaseljenska patrijaršija ne može automatski odlučiti o srpskoj i ruskoj crkvi, kao i o budućnosti Ohridske arhiepiskopije i Mitropolije u Kijevu, a pomenuo i dešavanja u Crnoj Gori. - Irinej i Vartolomej su u petak uveče stigli u Solun i sastali se na neformalnoj večeri. Razgovarali su o sukobu Moskovske i Carigradske patrijaršije, koji je izbio upravo zbog pitanja autokefalnosti tzv. ukrajinske crkve. Stav patrijarha Irineja i SPC je jasan - ne može svaka novostvorena država formirati svoje nezavisne pravoslavne crkve mimo svih kanona - otkriva za Kurir izvor iz SPC.

foto: Dragana Udovičić

Tenzija između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije dodatno se podigla nakon što je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije doneo odluku o postavljenju dvojice "egzarha" za Kijev, i to što je patrijarh Vartolomej izjavio da neće promeniti svoj stav o priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine. Moskva je uzvratila tako što je odlučila da prekine pominjanje carigradskog patrijarha na bogosluženjima. - Naš patrijarh Irinej sad ima istorijsku ulogu, on je bukvalno u ulozi čuvara jedinstva pravoslavnog sveta. On čini sve da spreči stvaranje raskola među pomesnim pravoslavnim crkvama i svađu među pravoslavnom braćom insistirajući na poštovanju kanona. Vartolomej iz nekog razloga ima ogromno poštovanje za našeg patrijarha, a isto tako i Kiril - navodi naš izvor iz SPC.

Brojke 6. novembra zasedaće Sabor SPC, koji će izneti zvaničan stav o ovom pitanju 5 meseci prošlo je od zahteva tzv. ukrajinske crkve za priznavanje autokefalnosti

Mitropolit Ilarion

Ostali da slede primer Irineja

foto: Kurir

Moskovska patrijaršija se oštro protivi tome da ukrajinska pravoslavna crkva dobije autokefalnost. Nedavno je patrijarha Irineja u Beogradu posetio prvi čovek ruskog patrijarha Kirila, mitropolit Ilarion Alfejev, koji je za Kurir rekao da očekuje podršku SPC, ali i da su je već dobili jer je Irinej uputio pismo Vartolomeju. Mitropolit Ilarion rekao je da se Moskovska patrijaršija nada da će i poglavari drugih pravoslavnih crkvi slediti primer srpskog patrijarha.

Rusi tvrde

Srpski patrijarh je na našoj strani

Patrijarh SPC je sa patrijarsima Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve podržao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata, izjavio je predstavnik za štampu patrijarha moskovskog Kirila Aleksandar Volkov. On je dodao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grčke pravoslavne crkve.

Kurir.rs/ MINA BRANKOVIĆ/ Foto: Privatna arhiva, Kurir, Dragana Udovičić, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track