PANIKA NA GRANICAMA SRBIJE: Afrička kuga pred vratima, nadležne službe na nogama!
Foto: Dado Đilas

Upozorenje Veterinarske inspekcije

PANIKA NA GRANICAMA SRBIJE: Afrička kuga pred vratima, nadležne službe na nogama!

Društvo -

Afrička kuga, zarazna i smrtonosna bolest koja napada svinje, došla je do granica Srbije i zato apelujemo na ljude da ne dovode našu zemlju u rizik nesavesnim ponašanjem, izjavio je Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije.

foto: Profimedia

Ivanović je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvatilo situaciju u regionu. - Osnovan je republički krizni centar, a u pograničnim mestima i regionalni, objavljene su mere i bilo šta što potiče od svinjskog mesa sa teritorija tih država ne može da uđe u zemlju ako nije termički obrađeno. Pod nadzorom su i putnici - kazao je Ivanović za RTS.

Podsetimo, ova opaka bolest već godinu dana je prisutna u Rumuniji i Bugarskoj i to predstavlja veliku opasnost po Srbiju. Registrovana je i u Mađarskoj, ali je zahvaljujući ogradi koju su mađarske vlasti postavile zbog migranata manja verovatnoća za prolazak divljih svinja, koje predstavljaju najveću opasnost od širenja zaraze za koju ne postoji lek. U Rumuniji je od početka godine ubijeno 50.000 svinja.

foto: Shutterstock

Virus koji izaziva afričku kugu svinja je izuzetno otporan i može preživeti niske temperature, pa i celu zimu u lešu. Takođe, dugo opstaje i u mesnim prerađevinama. Najteži oblik zaraze je i najkraći, jer svinje uginu pre nego što stignu da ispolje simptome, kao što su visoka temperatura, gubitak apetita, drhtavica, poremećaj u disanju i kašljanje.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track