OBILAZE PLANETU ALI OVDE UŽIVAJU: Amerikanci dali otkaz da bi videli Srbiju
Foto: Vladimir Šporčić

Put oko sveta Znaju gde valja doći i dobro se provesti

OBILAZE PLANETU ALI OVDE UŽIVAJU: Amerikanci dali otkaz da bi videli Srbiju

Društvo -

Uživaju Kristin i Stiven Rempala iz Kanzas Sitija na proputovanju planetom boravili u Beogradu, a pre nego što su krenuli na put, prodali su kola i neke lične stvari i izdali kuću

Obožavamo da putujemo, ali smo uvek bili ograničeni vremenom i trajanjem odmora. Onda smo jednog dana odlučili da dok nemamo decu, odemo na jedno malo duže putovanje... Dali smo otkaze na našim poslovima, prodali automobile, neke lične stvari, izdali kuću, pse poslali kod roditelja na čuvanje i sa dva ranca krenuli na put oko sveta! Evo nas u Srbiji i oduševljeni smo!

Divni utisci

SVIDELA IM SE RAKIJA, ZAVOLELI CRVENU ZVEZDU

Posebno su oduševljeni beogradskom arhitekturom, gostoprimstvom, hranom, ali i time što mnogi u Srbiji znaju engleski.

- Sviđaju nam se šopska salata, ćevapi, pivo i rakija... Turistički vodič Marijana nas je vodila kroz Kalemegdan i Skadarliju, pokazivala nam stare restorane, a onda je izvukla medovaču iz ranca i dala nam da probamo! Oduševila nas je! Još nisam probao šljivovicu, ali mi je svi preporučuju - kroz smeh priča Stiven i ističe da je počeo da navija za Crvenu zvezdu.

Kristin dodaje da je čula da se rakija u Srbiji koristi kao narodni lek za sve.

foto: Shutterstock, Printscreen

Ovako za Kurir počinju svoju ispovest bračni par Kristin (30) i Stiven Rempala (30) iz Kanzas Sitija u Americi, koji su na svom proputovanju dosad posetili 14 zemalja, a nameravaju još 100! U obilazak planete krenuli su pre skoro četiri meseca, ali bez konkretnog plana, pa ako im se neko mesto, svidi ostanu duže u njemu.

- Iz Brisela smo otišli u Amsterdam, pa u Francusku i tako je krenulo... Do Srbije smo putovali 14 sati autobusom iz Praga. Odavde idemo za Sarajevo, Crnu Goru, Grčku, pa dalje za Tursku, Aziju i možda Rusiju, ako nam odobre vize. Srbija se našla na našoj listi zbog mog prijatelja Marka, koji je bio kod nas u Kanzasu na razmeni studenata, i sa njim smo se videli čim smo došli.

Oduševljeni smo, svi su divni i obavezno ćemo se vratiti da vidimo i druga mesta - kaže Kristin, koja je po struci veb-dizajner, dok je njen muž Stiven pre ovog putovanja sedam godina radio za kompaniju „Erikson“.

Priznaju da pre dolaska nisu previše znali o našoj zemlji, kao ni o istočnoj Evropi uopšte, ali i da je mnogima i dalje ovaj prostor asocijacija na ratna dešavanja.

- Fascinantno je koliko ste izgradili i porasli kao zemlja nakon svih tih događaja. Čuli smo da je Beograd bio razaran 40 puta, a danas, kad gledate grad i sve nasmejane ljude u njemu, to nikad ne biste ni pomisli! Priznajem da sam ovde očekivala više istočne civilizacije i egzotike, ima toga ovde malo, ali Beograd je vrlo zapadni grad. Za razliku od Amerike, ovde možete videti pune kafiće u svako doba dana i ljude koji razgovaraju jedni s drugima, umesto da bulje u telefone. Toga nema na Zapadu - kaže Kristin, koja sa mužem piše blog o svim zemljama koje obilaze.

Proračun

Dnevno 80 dolara

Na ideju da idu na put oko sveta došla je pre godinu i po dana Kristin. Usledilo je prikupljanje novca i istraživanje.

- Ne možemo tačno da kažemo koliko bi vam para bilo potrebno za put oko sveta, jer to prvenstveno zavisi od osobe. Mi smo planirali 80 dolara po danu. Ne odsedamo u skupim hotelima, iznajmljujemo stanove i spavamo po hostelima, ne idemo uvek na večeru, već kuvamo. Ne kampujemo i ne idemo auto-stopom - kažu mladi Amerikanci.

Kurir / JELENA PRONIĆ

Foto: Vladimir Šporčić, Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track