SVETOM LITURGIJOM OBELEŽENO 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Irinej i Vartolomej ujedinjeni u molitvi!
Foto: Kurir

slava junacima!

SVETOM LITURGIJOM OBELEŽENO 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Irinej i Vartolomej ujedinjeni u molitvi!

Društvo -

Slava im! Srpski i carigradski patrijarsi svetom liturgijom obeležili 100 godina od proboja Solunskog fronta i položili vence na groblje Zejtinlik

U jeku sukoba između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije, koji su izbili zbog pitanja davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, patrijarh srpski Irinej, u svojoj istorijskoj ulozi čuvanja jedinstva pravoslavlja, služio je danas s carigradskim patrijarhom Vartolomejom pomen srpskim junacima.

foto: Kurir

Ujedinjeni u molitvi liturgijom u Crkvi Svetog Pantelejmona u Solunu i posetom vojničkom groblju Zejtinlik obeležili su 100 godina od proboja Solunskog fronta.

U izveštaju televizije Hram navedeno je da je "ovo mesto srpske golgote i raspeća, ali i mesto srpskog vaskrsenja i pobede, bilo i mesto na kom su svetu arhijerejsku liturgiju služili poglavari dve velike i vekovima napadane i namučene crkve".

- Uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva podsetili smo se velikih događaja koji su se odigrali pre tačno sto godina, kada su naši pradedovi krenuli u proboj Solunskog fronta, što je dovelo do oslobođenja Srbije i kraja Prvog svetskog rata - navodi TV Hram.

foto: Kurir

Susret s vaseljenskim patrijarhom prvi čovek SPC iskoristio je i kao priliku da još jednom apeluje na njega da dobro razmisli po pitanju davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, jer bi to moglo dovesti do raskola u pravoslavlju.

- Ne dozvolite stvaranje raskola među braćom, čuvajmo jedinstvo pravoslavlja! - poručio je patrijarh Irinej patrijarhu Vartolomeju prilikom razgovora tokom večere u petak.

foto: Kurir

Podsetimo, u subotu je u slavu srpskih heroja koji su dali život za slobodu Srbije na zvaničnoj ceremoniji vence na groblju Zejtinlik položili izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, državni sekretar ministarstva za boračka pitanja Negovan Stanković i predstavnici vlade Francuske i grčkog predsednika.

Brojka

7.441 srpski ratnik sahranjen na Zejtinliku među 21.000 poginulih savezničkih boraca

Kurir.rs/ M. Branković/ Foto: TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track