DANAS JE MEĐUNARODNI DAN STARIJIH: Pokažite brigu i poštovanje, oni ne smeju biti zaboravljeni (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

više solidarnosti

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN STARIJIH: Pokažite brigu i poštovanje, oni ne smeju biti zaboravljeni (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je važno da svi pokažu više solidarnosti i poštovanja prema starijim sugrađanima.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mihajlović je posebno istakla težak položaj starijih žena na selu, jer, kaže, više od pola njih nema pravo na penziju, samo 13 odsto su vlasnice imovine, a najbrojnije su kada treba da rade besplatno.

"Važno je da ih osnažimo, ali i da menjamo svest i žena i muškaraca o tome u kakvom su položaju starije žene", ukazala je Mihajlović.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodala je da bi na današnji dan svi trebalo da se podsete koliko su međugeneracijska solidarnost i jačanje veza sa najmlađima važne, te da dva miliona sugrađana starijih od 60 godina zaslužuje pažnju i brigu, kao i dobru socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kao što na mladima svet ostaje, tako na starijima društvo opstaje. Na nama je da svakog dana čuvamo naše stare i vodimo računa o njima, jer su to naši roditelji, deke, bake. Oni ne smeju biti zaboravljeni ni marginalizovani, već svoju starost treba da prožive dostojanstveno, zaštićeni od svakog oblika diskriminacije, rekla je ona.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track