MINISTARKA KUBUROVIĆ: Republički javni tužilac naložila hitno postupanje u predmetima napada na advokate
Foto: Beta/Miloš Miškov

jednodnevni štrajk advokata

MINISTARKA KUBUROVIĆ: Republički javni tužilac naložila hitno postupanje u predmetima napada na advokate

Društvo -

BEOGRAD - Republički javni tužilac donela je uputstvo koje nalaže hitno postupanje u predmetima napada na advokate, izjavila je danas ministar pravde Nela Kuburović.

"To rezultat rada Stale radne grupe za istraživanje slučajeva napada na advokate koju je Ministarstvo pravde formiralo na inicijativu advokata tokom avgusta", precizirala je Kuburović komentarišući današnju jednodnevnu obustavu rada advokata zbog nezadovljstva istragama u slučajevima napada na advokate.

Kuburović je ukazala da se Radna grupa pre svega bavi pitanjima unapređenja položaja advokata, njihove zaštite kao branilaca u sudskim postupacima i ta grupa vrlo kontinuirano radi.

"Do sada je održano nekoliko sastanaka, a jedan od zaključaka je da bi trebalo da se izvrše izmene i dopune Krivičnog zakonika kako bi se uvelo novo krivično delo koje će regulisati zaštitu advokata. Pored toga radna grupa se bavi i svim slučajevima napada na advokate", navela je Kuburović.

Advokati su, kako je podsetila, i pre mesec dana najavili da ako istraga (za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića) ne bude išla brzinom kojom oni očekuju, imati jednodnevni štrajk upozorenja.

"To se danas obistinilo, ali verujem da ćemo nastaviti zajedno da radimo kroz našu radnu i učiniti sve što je u našim nadležnostima da se položaj advokata popravi", naglasila je Kuburović.

Što se tiče napretka u istrazi za ubistvo Ognjanovića, Kuburović je rekla novinarima da je to pitanje za policiju i tužilaštvo za organizovani kriminal koje je preuzelo taj predmet.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track