PUSTITE NAM GREJANJE! Građani papreno plaćaju cele godine, a sada se SMRZAVAJU! LEKARI UPOZORAVAJU: Hladni stanovi uzrok SRČANOG I MOŽDANOG UDARA
Foto: Shutterstock

Smrz! Građani revoltirani zbog hladnih radijatora

PUSTITE NAM GREJANJE! Građani papreno plaćaju cele godine, a sada se SMRZAVAJU! LEKARI UPOZORAVAJU: Hladni stanovi uzrok SRČANOG I MOŽDANOG UDARA

Društvo -

Građani Srbije i ove jeseni ogorčeni su zbog toga što se smrzavaju u svojim domovima, iako račune za daljinsko grejanje papreno plaćaju tokom cele godine.

Njihovom apelu da se promene propisi kako bi grejna sezona počinjala ranije, to jest onda kada nam je potrebno, a ne izričito 15. oktobra, priključuju se i zdravstveni radnici upozorenjem da hladni stanovi mogu biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući izazivanje srčanog ili moždanog udara. Stav da zastareli propisi o grejanju nisu sveto pismo imaju čak i u udruženju "Toplane Srbije".

foto: Printscreen

- Te odluke su donošene polovinom prošlog veka, kada su počeli intenzivnije da se razvijaju sistemi daljinskog grejanja u Srbiji. To su recidivi prošlosti koji su prevaziđeni jer nam se i klima promenila, pa sada ima pikova s niskim temperaturama i tokom septembra. Zbog toga skupštine opština i gradova koji su osnivači gradskih toplana kao komunalnih preduzeća moraju da promene odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom da ne bismo više dolazili u ovakvu situaciju da svi trpimo - izjavio je za Kurir Dejan Stojanović, direktor udruženja "Toplane Srbije".

On smatra da su građani potpuno u pravu što žele grejanje kad im je hladno, ali naglašava da bez promene propisa toplane ne mogu da počnu ni sa grejnim probama pre 1. oktobra, jer bi time kršile propise.

- Naše udruženje napraviće predlog za promenu tih propisa, ali sve zavisi od volje lokalnih samouprava da promene svoje odluke - ističe Stojanović, koji smatra da bi lokalne samouprave trebalo da razmišljaju u pravcu da se s grejnim probama počne od 20. septembra, za šta realno nema prepreka.

Da ne smemo biti robovi propisa, smatra i Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Odluke lokalnih samouprava o tome kada počinje i završava se grejna sezona nisu u skladu s realnim potrebama potrošača. One su čak i u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača jer imamo situaciju da nam naplaćuju grejanje, a ne daju nam uslugu, čak ni u grejnoj sezoni kada su temperature iznad 15 stepeni - istakao je Papović i dodao da su potrošači više puta zvanično inicirali lokalnim samoupravama da se promene propisi, ali bezuspešno.

Da li će uvažiti apel javnosti, juče nismo dobili komentar od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića niti njegovog pomoćnika Gorana Vesića, kao ni od resornog ministra energetike Aleksandra Antića.

DR BISERKA OBRADOVIĆ HLADNOĆA IZAZIVA INFARKT

foto: Privatna Arhiva

Primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović objašnjava da hladni stanovi mogu biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema: - Kad nam je hladno, organizam prirodno želi da zadrži toplotu i tada se sužavaju krvni sudovi, što dovodi do povećanja krvnog pritiska, a time i većeg rizika od srčanog i moždanog udara. Takođe, zbog hladnoće slabije provetravamo domove, pa zadržane bakterije u stanu izazivaju respiratorna oboljenja. Radna aktivnost nam takođe opada na nižoj temperaturi, a sve ovo su ozbiljni razlozi zašto je bitno da nam bude toplo u stanu.

STANJE U TOPLANAMA PROBLEM JEDINO U NEGOTINU Direktor udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović ističe da su sve toplane u Srbiji obezbedile dovoljno energenata i spremne su za početak grejne sezone, osim one u Negotinu: - Tamo je u toku otklanjanje kvara, zbog čega grejnu sezonu verovatno neće početi 15. oktobra, čime će bez grejanja biti oko 20 odsto potrošača, to jest oko 350 domaćinstava.

PRAVILA IZ PROŠLOG VEKA - Od 1. do 10. oktobra vrše se funkcionalne, hladne i tople probe sistema daljinskog grejanja - Grejna sezona u najvećem broju opština u Srbiji traje od 15. oktobra do 15. aprila - Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, stanovi se greju ako je srednja dnevna temperatura 12 stepena Celzijusa ili niža - Grejni dan traje od šest do 22 časa, a nedeljom od sedam do 22 časa - Grejanje se ne prekida u noći između 31. decembra i 1. januara, između 6. i 7. januara i između 13. i 14. januara - Grejanje se u sezoni prekida kada je spoljašnja temperatura viša od 15 stepeni duže od dva sata, a ponovo počinje kada je temperatura 12 stepeni ili niža, pri čemu prekid isporuke grejanja ne može biti kraći od četiri sata

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track