RUSI ŽELE DA SARAĐUJU SA SRBIMA: Pozivamo stručnjake da nam pomognu u izgradnji najmoćnijeg reaktora
Foto: Profimedia

MEĐUNARODNI PROJEKAT

RUSI ŽELE DA SARAĐUJU SA SRBIMA: Pozivamo stručnjake da nam pomognu u izgradnji najmoćnijeg reaktora

Društvo -

Šef državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov pozvao je stručnjake iz Srbije da učestvuju u međunarodnom projektu izgradnje najmoćnijeg svetskog višenamenskog istraživačkog nuklearnog reaktora na brzim neutronima.

"Želim da iskoristim ovu priliku da kažem Popoviću da ga sa velikim zadovoljstvom pozivamo u naš međunarodni projekat brzog istraživačkog reaktora — projekat MBIR“, obratio se Lihačev srpskom ministru za inovacije i tehnologije Nenadu Popoviću na konferenciji „Atomska energetika — osnova globalnog partnerstva i savremenog razvoja“ u okviru „Ruske energetske nedelje“ koja se održava u Moskvi i čiji je medijski partner „Rusija sevodnja“.

"Mislim da srpski naučnici mogu da daju solidan doprinos tom radu“, dodao je šef „Rosatoma“.

Popović je naveo da u Srbiji važi moratorijum na izgradnju nuklearnih stranica, ali da nema moratorijuma na istraživanja u oblasti atomske energije.

"Mislim da se sa ’Rosatomom‘ možemo vratiti na to tržište. To se posebno odnosi na istraživanja. Razvijaćemo nuklearnu medicinu, kao i istraživanje atomske tehnologije u agro-industrijskoj sferi“, rekao je ministar.

Reaktor snage 150 megabajta se gradi u bazi Naučno-istraživačkog instituta u Dimitrovgradu, u Uljanovskoj oblasti.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track