SRPSKI POLICAJCI TRAŽE: Legalizujte PROSTITUCIJU, a posle i MARIHUANU! Ovo su glavni razlozi
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

SRPSKI POLICAJCI TRAŽE: Legalizujte PROSTITUCIJU, a posle i MARIHUANU! Ovo su glavni razlozi

Društvo -

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je da se u Srbiji legalizuje prostitucija, obrazlažući da bi to obezbedilo zdravstvenu sigurnost seksualnim radnicima i onima koji koriste njihove usluge, ali i napunilo budžet Srbije.

Predsednik tog sindikata Blažo Marković precizira za Kurir tri glavna razloga zbog kojih je Sindikat policije i policijskih starešina predložio da se u Srbiji legalizuje prostitucija, a prvi i najvažniji je zdravlje stanovnika Srbije.

- Imamo hepatitis B i sve venerične bolesti. Drugi razlog je što bi se legalizacijom prostitucije popunio budžet Srbije, a u prilog tome govore primeri brojnih država koje su to već uradile. Ovo je pravi put da se u budžetu skupi novac za lečenje dece, plate trudnicama i sve one kojima je potrebna pomoć.

Treći razlog je što bi onda inspektori koji sada rade na suzbijanju prostitucije mogli da rade na ozbiljnijim stvarima, poput belog roblja, koje je veliki problem s kojim se policija bori - rekao je Marković.

On podseća da je prostitucija u Srbiji bila legalizovana još za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata.

- Dokumenti iz tog doba potvrđuju da su prostitutke u Beogradu imale dvojezičnu objavu - ausvajz, gde se upisivalo kad je i kod kog lekara išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjavu u kojoj kafani je radila. Vlasnicama te objave, koja je bila pod nadzorom Zdravstvene policije u Beogradu, dozvoljeno je bilo obavljanje prostitucije - navodi Marković, koji se nada da će nadležni državni organi prepoznati značaj i usvojiti njegov predlog, te da će potom predložiti legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

Ni iz Ministarstva zdravlja ni iz Ministarstva finansija nismo dobili komentar kakav je njihov stav povodom predloga policijskog sindikata da se u Srbiji legalizuje prostitucija.

Podrška Astre Legalizacija štiti seksualne radnike

Iz organizacije Astra, koja bavi borbom protiv trgovine ljudima, podržavaju inicijativu za legalizaciju prostitucije.

- Smatramo da bi regulisanje seks-rada dovelo do veće zaštite radnica i radnika i ostvarivanja njihovih prava, kao što je to uređeno u mnogim evropskim zemljama. Nadamo se da će inicijativa biti uspešna i da će legalizacija seks-rada doprineti poboljšanju prava i zaštiti seksualnih radnica i radnika - izjavila je za Kurir Katarina Ivanović.

Ona napominje da bi prilikom regulacije seks-rada i njegove legalizacije trebalo konsultovati seksualne radnike i radnice.

(Kurir.rs/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja