TRIFUNOVIĆ I LONČAR U ŽESTOKOM KLINČU! Sergej: Radio si za zemunce! Lončar: Gde su pare za bolesnu decu
Foto: Aleksandar Cile Jovanović, Dragana Udovičić

Ko zloupotrebljava humanitarni fond

TRIFUNOVIĆ I LONČAR U ŽESTOKOM KLINČU! Sergej: Radio si za zemunce! Lončar: Gde su pare za bolesnu decu

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i glumac Sergej Trifunović zaratili su nakon što je Lončar u Skupštini rekao da će pozvati nadležne da ispitaju rad fondacije Podrži život, čiji je glumac osnivač. Trifunović je na ovo odgovorio tako što je Lončara indirektno optužio da je član "zemunskog klana", objavivši na Tviteru Lončarevu sliku s pokojnim vođom "zemunaca" Dušanom Spasojevićem.

Nakon pisanja pojedinih medija da je novac za lečenje dece zloupotrebljen u humanitarnoj organizaciji Podrži život, odnosno da je novac ove fondacije uplaćivan pojedinim investicionim fondovima, Lončar je najavio da će zvati premijerku Anu Brnabić i sve nadležne službe "da se krene i da sve što se radi bude najtransparentnije, da se vidi šta je i kako urađeno sa svakim dinarom" u pomenutoj fondaciji.

- Postoji li negde u svetu primer humanitarnog fonda koji od građana traži da šalju SMS poruke za lečenje nekog deteta, a vaš novac ne ide za to lečenje, već ide na kockanje u neki investicioni fond - rekao je Lončar i najavio kontrole, kao i to da treba videti šta je i kako urađeno sa svakim dinarom.

foto: Zorana Jevtić, Printscreen

Trifunović je na Tviteru upitao ministra "da li je moguće da je uplatio 250.000 evra državnih obveznika nekome koga prethodno nije proverio?" - Vrlo neodgovorno od državnog službenika - napisao je glumac, a jedan od sledećih njegovih tvitova glasio je: - Odjebite Smrta na 5757 - aludirajući na Lončara, a pozivajući ljude da nastave sa slanjem SMS poruka za lečenje bolesne dece.

Polemika o fondaciji bukti na svim društvenim mrežama, pojedinci se pitaju zašto mali Dušan Todorović nije odmah poslat u Barselonu ako je para bilo u investicionom fondu, dok sa druge strane, mnogi smatraju da je ovo napad na glumca iz političkih razloga.

Trifunović je za N1 izjavio da se novac koji se prikuplja u fondaciji ne zloupotrebljava, već da se isključivo koristi za lečenje bolesne dece, kao i da su glavni izvori prihoda organizacije SMS poruke.

- Evo, četiri i po godine, koliko fondacija postoji, nijedan organ nije ušao da ispita rad fondacije, a ja ih stalno pozivam. Znači, ja jedva čekam da se to desi, ja ću lično da im kuvam kafe i donosim ćaletovu rakiju, ako treba, nateraću majku i da spremi sarme za gospodu iz nadležnih organa koji će da utvrde ikakve, pod znacima navoda, nepravilnosti - rekao je Trifunović i dodao da je uveren da je jedino nepravilno što će naći u fondaciji biti "jedna slika koja visi ukrivo":

- Kako bih vam rekao, pokušaj blaćenja fondacije na sve moguće načine prilično je smešan, pritom prilično produktivan - oni su napravili to da mi poslednjih 10 dana imamo više uplata nego ikad, pošto očigledno da ljudi znaju o čemu se radi.

Epilog na sudu Krivična prijava protiv glumca

Nakon ovog prepucavanja Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podneo je krivičnu prijavu za delo teške prevare protiv glumca Sergeja Trifunovića i fondacije. - Samo da poručim zabrinutim prijateljima i dušebrižnicima: Svaka budala može da podnese krivičnu prijavu protiv bilo koga. Samo što mora na tom istom sudu i da dokaže nešto. Podnosioca ove, pozdravićemo stihovima Satana Panonskog: "Grickao si klitoris, lepi Mario, dobio si sifilis..." - napisao je Trifunović na Tviteru.

Šešelj napao Trifunovića Skuplja pare od naivnog naroda

U okviru rebalansa finansijskog plana RFZO lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u Skupštini je govorio o slučajevima lečenja dece u inostranstvu i kritikovao rad humanitarne organizacije Podrži život. On je osnivača, glumca Sergeja Trifunovića nazvao "čovekom bez ikakve časti", koji, kako je rekao, od "naivnog naroda skuplja pare".

Fondacija Podrži život Nema zloupotrebe, sve u skladu sa zakonom

Fondacija Podrži život navodi da su, u skladu sa odredbama Zakona o zadužbinama i fondacijama, uložili novac u iznosu od 15.500.000 dinara u investicioni fond "Ilirika" radi oplođivanja tih sredstava, sve u cilju uvećanja materijalnih mogućnosti za pomoć obolelim mališanima:

- U skladu s tom zakonskom mogućnošću, sredstva su i uložena u investicioni fond pod izričitim uslovom da se u svakom momentu, kad to zahtevaju potrebe pomoći obolelim mališanima, mogu iz investicionog fonda povući. Ulaganje sredstava u gore navedeni fond je do sada već dalo značajne finansijske rezultate jer su inicijalna sredstva uložena u taj fond već uvećana za preko 500.000 dinara. Fondacija ni na koji način nije povredila zakon, nije se "kockala" prikupljenim sredstvima, nije vršila nikakvu "zloupotrebu", nije izašla van okvira humanih ciljeva radi kojih je osnovana niti je na bilo koji način "prevarila" i "obmanula" donatore i roditelje, a svaki iznos za lečenje bolesnih mališana koji je prikupila naša fondacija i utrošen u svrhu ostvarivanja humanitarnih ciljeva može se transparentno proveriti.

Mina Branković/Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track