SKANDAL U BEOGRADSKOJ ŠKOLI! Nastavnik tražio od deteta sa smetnjama u razvoju da vrcka i peva za dvojku, DOBIO OTKAZ, a sada je DIREKTOR!
Foto: Printscreen

Sramota

SKANDAL U BEOGRADSKOJ ŠKOLI! Nastavnik tražio od deteta sa smetnjama u razvoju da vrcka i peva za dvojku, DOBIO OTKAZ, a sada je DIREKTOR!

Društvo -

Nastavnik matematike Milovan Marković tražio je od učenika M. I. da peva pesme Cece Ražnatović i Jelene Karleuše kako bi dobio dvojku. Zbog ovog poteza dobio je otkaz, da bi posle dve godine postao direktor te škole

Aktuelni direktor Srednje zanatske škole u Beogradu Milovan Marković u istoj ustanovi je 2008. godine dobio otkaz, dok je radio kao nastavnik matematike, jer je učenika M. I. sa smetnjama u razvoju terao da peva pesme Cece Ražnatović i Jelene Karleuše da bi dobio dvojku!

U dokumentu o disciplinskom postupku i rešenju o prekidu radnog odnosa do kog je Kurir došao piše da je direktor Marković na taj način učinio težu povredu radne dužnosti, što je u izjašnjenju i sam priznao.

Potpuni paradoks nastupa nakon dve godine, kada taj isti Marković postaje direktor škole! Na rukovodećoj poziciji je puna dva mandata, a trenutno je aktuelan konkurs za reizbor direktora na kom će, po svoj prilici, glavni kandidat biti upravo on.

- Disciplinski postupak protiv Markovića pokrenut je 22. februara 2008. na osnovu prijave majke dečaka M. I., koja je primetila da je zbog matematike njen sin uznemiren, a da zbog ponašanja nastavnika trpi duševni bol. Posebno veliku neprijatnost i stres dete je doživelo kada ga je pred celim razredom nastavnik izveo ispred table i terao da peva i igra - priča naš izvor.

U obrazloženju stoji da je Marković sve priznao, tvrdeći da je tako želeo da "relaksira" učenika i "opusti atmosferu".

- Učenik je imao posledice. Znojio se, bio je uznemiren, imao je češća mokrenja, izlazili su mu crveni pečati po licu, a pritisak i puls su mu bili povišeni. Disciplinski organ je nesumnjivo utvrdio da je nastavnik tražio od učenika M. I. da peva pesmu Cece Ražnatović i Jelene Karleuše, a da njegova drugarica A. B. igra. Nastavnik je usput demonstrirao kako treba da igra. Kada su deca odbila da to rade, on je zapretio da će im dati jedinicu iz matematike - piše u dokumentu.

Disciplinski organi u zaključku navode da je Marković i diplomirani defektolog, te da je veća težina povrede radne dužnosti jer dečak ima diskalkuliju (numeričku oštećenost) i da je trebalo da mu ulije samopouzdanje, da ga podrži i ohrabri, a ne da ruši njegov integritet i dostojanstvo, izdvajajući ga iz grupe i izvrgavajući ga ruglu i podsmehu.

foto: Printscreen

Direktor Milovan Marković Slučaj je isfingiran Pitanja o ovom slučaju poslali smo direktoru Milovanu Markoviću u pisanoj formi, a on je odgovorio da "trenutno nije u situaciji da sagleda sve i proveri navedenu dokumentaciju". - Obavestite me kada i gde bih mogao dostaviti svoj odgovor u toku sledeće nedelje ili u krajnjem slučaju da porazgovaramo o celokupnoj situaciji koju ste naveli - napisao je Marković. Sutradan smo ga pozvali na mobilni telefon, ali je i tada odbio da da zvaničan komentar. - Pozvali ste se na neka dokumenta, a ja stvarno ne znam šta u njima piše. Niste prvi novinar koji me zbog toga zove, ali budite korektni, ovo nije moja izjava, zamolio sam vas da sačekate do ponedeljka. Taj disciplinski slučaj se završio tako što sam ja vraćen na posao, a neko je isfingirao ceo slučaj. Ministarstvo prosvete je bilo upoznato s celom situacijom, a ja sam posle svega tri puta biran za rukovodioca škole. Nema osnova mene razvlačiti po medijima i praviti od ovoga aferu - rekao je Marković. Konkurs za njegov reizbor ističe u sredu.

Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track