SMRDIBUBE OKUPIRALE STANOVE I KUĆE PO SRBIJI: Ovo je JEDINI način da ih se otarasite, a da vam se ne osvete!
Foto: Kurir

DOSADNE NAPASTI

SMRDIBUBE OKUPIRALE STANOVE I KUĆE PO SRBIJI: Ovo je JEDINI način da ih se otarasite, a da vam se ne osvete!

Društvo -

Beograđani poslednjih nedelja ne mogu da pronađu odgovarajući način da se odbrane od najezde dosadnih insekata.

Ovi mali zeleni insekti postali su prvi vesnici jeseni, a stručnjaci objašnjavaju da je izrazito toplo i vlažno letnje vreme ove godine bilo pogodno za njihovo razmnožavanje.

Ovi insekti su aktivni tokom celog dana, međutim, pošto su noći postale svežije tada su i najdosadnije jer, upravo, tada "napadaju" stanove, kuće, garaže, špajzeve, kuhinje u potrazi za toplijom sredinom, u kojoj će provesti vreme dok su niske temperature.

foto: Kurir

Najčešće vreme provode uz neku biljku, pa se hrane njenim sokovima dok ne dođe proleće kada napuštaju vaše domove. Jedini način da ih izbacite, a da izbegnete smrad koji ispuštaju kako bi oterale neprijatelje, jeste da ih izbacite uz pomoć nekog papira ili spreja za uništavanje insekata.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, kao i u onima gde ima mnogo zelenila. U Beogradu je potvrđeno i prisustvo vrste "kupionova stenica" ili "smrdljivi martin", koji je najčešće braon-zelene boje sa narandžastim nogama. Mada u poslednje vreme beleži se i prisustvo invanzivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, i koja predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

- Ima ih svuda, uleću u stan, lepe se na veš koji se suši na terasi i ostavljaju karakterističan miris zbog kojeg iznova sve moram da perem - objašnjava Marijana koja stanuje u Mirijevu.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track