Najnovije vesti

HIRURZI VMA URADILI ONO ŠTO NIJEDAN LEKAR U SVETU NIJE SMEO: Aleksandri izvadili MALIGNI TUMOR OD 25 KILOGRAMA, operacija trajala punih 6 sati!
Foto: Filip Plavčić, Printscreen RTS

Istorijski zahvat

HIRURZI VMA URADILI ONO ŠTO NIJEDAN LEKAR U SVETU NIJE SMEO: Aleksandri izvadili MALIGNI TUMOR OD 25 KILOGRAMA, operacija trajala punih 6 sati!

Društvo

BEOGRAD - Nakon višesatne, iscrpljujuće i visokorizične operacije, hirurzi Vojnomedicinske akademije uspešno su uklonili tumor težak 25 kilograma pacijentkinji Aleksandri Jevtić (47) iz Trstenika.

Tim od pet vrhunskih stručnjaka: abdomenalni, grudni, vaskularni i plastični hirurga, kao i anesteziolog ove ustanove juče su od ranih jutarnjih sati davali sve od sebe da u hirurškoj sali VMA učine nešto što niko do sada nije smeo.

foto: RTS Printscreen

Oni su i pored sveg rizika odlučno ušli u borbu sa malignim tumorom teškim čak 25 kilograma, koji je Aleksandri zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, neizdrživo pritiskao sve organe u telu, da bi je na kraju prikovao za invalidska kolica.

Nakon jučerašnje operacije koja je trajala nešto više od šest sati, Aleksandra je smeštena u hirurškoj intenzivnoj nezi i nalazi se pod stalnim nadzorom.

Aleksandrina sestra Katarina koja, i dalje oprezno, priča o čudu koje je zadesilo njihovu porodicu.

- Hodam, ali ne dodirujem zemlju, kao da lebdim. Uplašena sam i dalje, ali doktori su nam rekli da je operacija prošla kako treba, da je tumor izvađen. Morali su i još neke organe da joj izvade, ali to je sve po protokolu, kako je i trebalo da bude - jedva je rekla od šoka Katarina.

Dr Bratislav Trifunović bio je na čelu tima VMA koji su činili grudni, plastični i vaskularni hirurg i anesteziolog.

A Aleksandri su, osim tumora, izvađeni i desni bubreg, deo creva, i nekoliko rebara, a sve u cilju da bi se njen organizam što bolje očistio od potencijalnih klica ovog malignog tumora.

foto: Shutterstock

- Rečeno mi je da mora da određeno vreme bude u šok-sobi, kako bi joj se organizam dovoljno oporavio. Ma, neka je i pet dana tamo ako treba, samo neka se lepo rehabilituje. Ipak je u pitanju užasno komplikovan zahvat, njeno telo je izmučeno. Ekipa oko nje je izuzetna, rade joj analize na 15 minuta, sve je kako treba - kaže Katarina za list.

Aleksandru su, nastavlja ona, doktori u hiruršku salu uveli oko osam sati ujutru, da bi joj se, sa ohrabrujućim vestima, javili nešto posle 14 časova.

Podsetimo, pred slučajem Aleksandre Jevtić, koja se sedam godina leči od jednog tipa sarkoma, malignog tumora, koji joj je zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, uzmakli su mnogi. Kucala je na vrata klinika u Srbiji, Nemačkoj, Americi, Austriji, Italiji... No, niko nije uspeo da joj pomogne.

Kada su im tokom poslednjeg pokušaja da nađu odgovarajuću kliniku u Beču rekli da ne mogu da operišu Aleksandru, pomislili su da je to to i da za nju nema rešenja.

- Međutim, baš tada smo pročitali tekst o podvigu prof. dr Bratislava Trifunovića, abdomenalnog hirurga sa VMA, koji je u tom trenutku izvadio ogroman tumor iz stomaka. I nada se ponovo javila - rekla je za list Aleksandrina ćerka Milica.

Porodica Jevtić je stupila u kontakt sa prof. Trifunovićem, koji je bio spreman da ode u Beč i tamo uradi operaciju. Međutim, s obzirom na to da plastični hirurzi te klinike nisu želeli da je operišu, donesena je odluka da Aleksandra dođe na VMA.

Kako kaže Katarina, Aleksandrina sestra, cela porodica je uz nju i veruju u dobre rezultate operacije.

Aleksandra je hrabra dama
Aleksandra je hrabra damafoto: Printscreen Facebook

- Šta je sve prošla, jaka je ona... U svakom slučaju, niko osim doktora sa VMA nije se ohrabrio da uradi ovako nešto. Šta god da se desi, njima ide neizmerna zahvalnost. Ova operacija je bila Aleksandrina poslednja šansa, ona je dotakla maksimum svoje energije koju je mogla da iskoristi. Veče pred operaciju smo sišli na kafu, sedela je u kolicima 20 minuta i nakon toga nas zamolila da je vratimo u bolnički krevet jer nije mogla više da izdrži bolove - priseća se Katarina.

(Kurir.rs/Blic/Andriana Janković/Foto: Filip Plavčić/RTS Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...