NEPRAVEDNO OSUĐENA GAZIRANA VODA: Ovo su 3 najveće zablude koje naučne studije razbijaju!
Foto: Shutterstock

KRAJ neistinaMA u kojE Se veruje

NEPRAVEDNO OSUĐENA GAZIRANA VODA: Ovo su 3 najveće zablude koje naučne studije razbijaju!

Društvo -

Gazirana voda jednako hidrira organizam kao i negazirana. Mehurići u vodi, pri tome mnogima će biti zabavni, a rastvoreni minerali mogu pomoći ne samo da utolite žeđ, već da budete manje gladni, imate bolju probavu, koncentraciju i izgledate svežije.

Najveća zabluda je da gazirana voda oštećuje zubnu gleđ.

Studije koje su rađene jasno su pokazale da gazirana voda na zubnu gleđ deluje gotovo kao obična. Ono što oštećuje zube jesu šećeri. Rezultati studije su, naravno veća oštećenja gleđi kod ispitanika koji su konzumirali sok sa šećerima. Uticaj gazirane vode je bio neprimetan, gotovo isto kao da su zubi bili potopljeni u vodu. Gazirana voda ne šteti zubima! Šećeri su štetni za zube!

Druga neistina u koju se veruje je da gazirana voda “razređuje” kosti.

Glavni krivac da se nepravedno osudi voda, jeste jedan gazirani napitak sladak i sa velikom količinom fosfora (kola). Sve to potvrdile su naučne studije, jedna sprovedena na 2500 ljudi, a čiji rezultati su bili vrlo jasni. Penušava pića koja sadrže fosfor u kombinaciji sa nedovoljnim unosom kalcijuma jesu krivci za slabljenje kostiju, ali gazirana voda to nikako nije. Čak je jedna od studija koja je obuhvatila žene u postmenopauzi pokazala suprotno. Grupa koja je dnevno pila litar gazirane vode, tokom osam nedelja dovela je do bolje apsorpcije i zadržavanja kacijuma, nego što je to zabeleženo u kontrolnoj grupi. Dakle, GAZIRANA voda ne “razređuje” kosti”!

foto: Shutterstock

I za kraj, da razbijemo još jedan pogrešan mit. Gaziranu vodu, zovemo kisela, i ona to i jeste, ali neće uticati na kiselost našeg organizma. Ma koliko gazirane vode da popijete naši bubrezi i pluća uklanjaju višak ugljen-dioksida, pa krv uvek zadržava blagu alkalnost i pH oko 7,35. Mehurići vodu mnogima čine prijatnijom za piće, a kada svakodnevno unesete dovoljno vode, prijatnije i zdravije biće i vašem telu i vašem duhu.

(Promo tekst)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track