LEPE VESTI: Prosvetarima do 2022. plate veće za 17.000 dinara! Prvo povećanje od 7.000 već u januaru
Foto: Shutterstock

Povišica Vlada i MMF se dogovorili

LEPE VESTI: Prosvetarima do 2022. plate veće za 17.000 dinara! Prvo povećanje od 7.000 već u januaru

Društvo -

Prvo povećanje od 14 odsto možemo očekivati u januaru 2019, a ono će najverovatnije iznositi oko sedam hiljada dinara, kaže Jasna Janković, predsednica USPRS

Prvo povećanje zarade prosvetni radnici mogu da očekuju već u januaru naredne godine i ono će najverovatnije iznositi 7.000 dinara, a do 2022. godine plate će biti veće ukupno za 17.000 dinara.

Ovo bi bio zaključak pregovora koje je Vlada Srbije vodila s Međunarodnim monetarnim fondom, a što je za Kurir i potvrdila predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. - Oni su pregovarali za vreme našeg štrajka i štrajk je iz tog razloga privremeno prekinut. To što su oni ispregovarali nalazi se u budžetu za 2019. Dobili smo garancije od Vlade da će tako i biti, da prvo povećanje od 14 odsto, odnosno oko sedam hiljada dinara, možemo očekivati u januaru naredne godine - objašnjava Jankovićeva.

foto: Nebojša Mandić

Ona dodaje da su Vlada i MMF pregovarali na duži period, odnosno da bi povećanje zarada za prosvetu u naredne dve do tri godine, u zavisnosti od budžeta, trebalo da bude oko 35 odsto. - To znači da bi do 2022. to povećanje moglo biti oko 17.000 dinara. Sada čekamo da vidimo u ovom prvom budžetu za 2019. godinu to povećanje. Nije još uvek sve precizirano, dakle ukupno povećanje bi trebalo da bude 35 odsto, a ovih 14 je u okviru tih 35 odsto. Bitno je reći da je to aranžman s MMF koji je već potpisan - kaže naša sagovornica. Prema njenim rečima, precizno će se sve znati kada bude izglasan zakon o budžetu, koji će se naći u Skupštini u novembru. - Tada ćemo znati tačan iznos povećanja. Povećanje se odnosi na nastavnike, pedagoge, psihologe, bibliotekare i sekretare, ne odnosi se na administrativne radnike, tetkice i domare. Mi smo svakako zadovoljniji nego što smo bili, privremeno smo prekinuli štrajk upravo zato što čekamo da se to konkretno realizuje - zaključuje Jankovićeva.

Mladen Šarčević

Znatno povećanje za prosvetare

foto: Marina Lopičić

Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je naveo da će 2019. prosveta dobiti značajniji iznos od svih drugih, a da će se tačan iznos povećanja znati sredinom novembra, kada se urade svi konačni računi. - U naredne dve do tri godine plate u prosveti biće povećane za 35 do 36 odsto. Povećanje za prosvetu znači izjednačavanje s ostalim korisnicima budžeta, na šta se čekalo skoro deceniju. Mislim da je bilo krajnje vreme. Strpljenje je bilo više puta prekidano raznim štrajkovima, raznim neregularnim počecima školske godine, ali mislim da je ovoga puta od početka godine štrajk bio nepotreban, jer su vrata bila otvorena i nije bilo potrebe kucati na njih.

Kurir.rs/ M. BRANKOVIĆ/ Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track