ZATVOREN DOM IZ PAKLA NA ZVEZDARI: Kraj stravičnom mučenju BOLESNIH I STARIH! Pregrada u zidu krila STRAVIČNU ISTINU (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

posle pisanja kurira

ZATVOREN DOM IZ PAKLA NA ZVEZDARI: Kraj stravičnom mučenju BOLESNIH I STARIH! Pregrada u zidu krila STRAVIČNU ISTINU (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Društvo -

Posle našeg pisanja inspekcija naredila zatvaranje Doma za stare "Konak", u kom su korisnike držali uneređene i vezivali ih za krevet

Dom za stare "Konak" u Hajduk Stankovoj ulici na Zvezdari u Beogradu zatvorila je inspekcija Ministarstva za rad i socijalna pitanja, a svi korisnici koji su tamo boravili u nehumanim uslovima raseljeni su, potvrđeno je Kuriru u ovom ministarstvu.

Nakon ustanovljenih propusta, inspekcija je naložila hitnu meru zatvaranja doma. Kurir je više puta pisao o katastrofalnim uslovima, a slike koje su izašle iz doma "Konak" nametnule su mu naziv "dom iz pakla".

foto: Privatna Arhiva

Ispod dostojanstva

Svako ko je video fotografije na kojima uneređeni starci i starice leže na krevetima prepušteni nemilosti zgrozio se. Pored toga što nije brinulo o higijeni, osoblje doma je nedužne korisnike vezivalo konopcima za krevet.

Kada je Kurir objavio tekst o takvim neuslovima, inspekcija je odmah otišla na teren. Ustanovljeni su brojni propusti, a između ostalog i to da vlasnici doma, bračni par Dušica i Milan Velimirović premašuju broj korisnika dozvoljen licencom. Oni su na crno primili više korisnika, koji su plaćali po 300 evra svakog meseca. Da bi ih sakrili, instalirali su "pokretnu belu ivericu" kao imitaciju zida, iza kojih se nalazilo čitavo potkrovlje gde su ležali nepokretni, najbolesniji pacijenti.

foto: Privatna Arhiva

Novi dom u istoj kući

Više puta smo pokušali da stupimo u kontakt s vlasnicom Dušicom Velimirović, ali ona se nije javljala na mobilni telefon. Kuća koju su iznajmljivali ispražnjena je, a prema nepotvrđenim informacijama iz komšiluka, na istom mestu će se otvoriti novi starački dom, s novim vlasnicima.

foto: Privatna Arhiva

Ministar uveo jače kontrole Nenajavljene inspekcije Nema više najavljenih inspekcijskih kontrola, kaže za Kurir ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević. - Ja sam promenio to pravilo da se prave liste redovnih kontrola i da se inspekcija najavi 48 sati pre dolaska. Od sada inspektori odlaze samo nenajavljeno - rekao je Đorđević.

(Kurir.rs/Silvija Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track