BILJANA CUPAĆ VRAĆENA NA POSAO POSLE PISANJA KURIRA: Radila sama, usred šume, brinula o 30 pacijenata, A OTPUSTILI JE ZBOG GAŠENJA TV
Foto: Kurir

Nebuloza

BILJANA CUPAĆ VRAĆENA NA POSAO POSLE PISANJA KURIRA: Radila sama, usred šume, brinula o 30 pacijenata, A OTPUSTILI JE ZBOG GAŠENJA TV

Društvo -

Inspekcija rada ustanovila da je rešenje o prestanku Biljaninog radnog odnosa nezakonito

Posle deset godina predanog rada u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju u Beogradu, Biljana Cupać je letos dobila otkaz jer je "nepropisno" isključila televizor, o čemu je Kurir pisao.

Nakon pokrenutog radnog spora i tužbe, Biljana je dobila rešenje o vraćanju na posao.

- Inspekcija rada je izašla na teren u zakonskom roku i ustanovila da je bilo proceduralnih propusta i da je moj raskid ugovora o radu nezakonit. Rešenje mi je uručeno 10. oktobra, a već 11. sam bila na svom radnom mestu - kaže za Kurir Biljana.

Nije se mnogo toga promenilo, kaže ona, uslovi na radnom mestu u stacionaru u Lipovičkoj šumi i dalje su loši. Upravo zbog skretanja pažnje na lošu organizaciju rada, ona je pretrpela progon.

- I dalje sam sama u noćnoj smeni, noću nema lekara, nema obezbeđenja, a stacionar se nalazi u šumi - kaže Cupaćeva.

Podsetimo, Biljana je 1. juna ove godine ugasila televizor tako što je utičnicu izvadila direktno iz struje, a ne daljinskim upravljačem, što piše u njenom rešenju o prekidu radnog odnosa. Prethodno je jedan pacijent uznemiravao osoblje i druge korisnike stacionara, ponašao se agresivno, psovao je i nije dozvoljavao da se ugase svetlo i televizor, iako kućni red nalaže da se to uradi u 22 časa.

foto: Fonet

Živorad Mrkić (NSZS) Biljana nije ni trebalo da dobije otkaz

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, kaže za Kurir da je pravda spora ali dostižna.

- Naš sindikat pozdravlja rešenje Inspektorata za rad jer je na posao vraćena osoba koja nije ni trebalo da dobije otkaz i gde nije postojao nijedan razlog za raskid ugovora o radu. Sasvim je jasno da je koleginica Biljana Cupać žrtva uslova rada u Zavodu za govornu patologiju jer je uvek bila spremna da iznese svoj sindikalni stav. Zato je pretrpela progon. Doprinos Kurira, koji se mnogo čita, bio je veliki, a zahvaljući vašem objektivnom izlaganju, javnost je upućena u ova dešavanja - kaže Mrkić. On dodaje da je siguran da će Biljana spor dobiti i na sudu.

(Kurir.rs/Silvija Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track