PRETRAGA TERENA UTVRDILA: Nema masovnih grobnica Albanaca na lokalitetima Medevce i Karadak
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

zahtev rekom-a

PRETRAGA TERENA UTVRDILA: Nema masovnih grobnica Albanaca na lokalitetima Medevce i Karadak

Društvo -

BEOGRAD - Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je pretragom terena utvrđeno da na lokalitetima kod sela Medevce u opštini Medveđa i Karadak kod Rudnice, nema masovnih grobnica.

Kako se navodi, raščišćavanje i priprema terena u blizini sela Medevce, na 30 metara od regionalnog puta Leskovac-Priština i oko 10 metara od "Kapije 4 Mutivode", sa desne i leve strane puta, izvršeno je od 15. do 17. oktobra po naredbi Tužilaštva za ratne zločine, a na osnovu informacija Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih godina (REKOM) i zahteva prištinske delegacije.

"Sve aktivnosti su završene u navedenom periodu, ali nisu rezultirale pronalaskom posmrtnih ostataka", piše u saopštenju.

Navodi se i da je po naredbi Tužilaštva za ratne zločine, a na osnovu informacije prištinske delegacije o mogućnosti postojanja masovne grobnice, danas na lokalitetu Karadak, koji se nalazi na oko kilometar od Jalovišta u Rudnici, nedaleko od regionalnog puta Raška - Kosovska Mitrovica u pravcu Rudnice, na desnoj strani i ispod puta na oko 50 do 100 metara, izvršena provera terena, tokom koje nisu pronađeni posmrtni ostaci.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track