POČEO SAJAM JEDNAKI: Od svih nas zavisi koliko će osobe sa invaliditetom biti ravnopravni građani ove zemlje
Foto: Ministarstvo za rad

TRAJAĆE SEDAM DANA

POČEO SAJAM JEDNAKI: Od svih nas zavisi koliko će osobe sa invaliditetom biti ravnopravni građani ove zemlje

Društvo -

Biljana Barošević, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, uz prisustvo mnogobrojnih posetilaca, na Sajmu pod sloganom J=DNAKI poručila je da ovaj sajam predstavlja njen san za koji se, zajedno sa svim savezima i udruženjima osoba sa invaliditetom aktivno borila da ostvari.

"Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić rekao je da sanjamo velike snove, ja sam ih sanjala, zajedno sa svima vama i ovaj sajam predstavlja njihovo ostvarenje. Želim da zahvalim svim predsednicima 35 Saveza i 565 udruženja u Srbiji, Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom (NOOIS-u), a posebno izvršnoj direktorki Ivanki Jovanović, kao i mom timu u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom koji su mi dali podršku da zajedno ostvarimo još jedan zajednički san. Želim da znate da smo svi ovde sa vama zbog vas“, istakla je Barošević.

Ona je istakla je da je sajam značajan ne samo za osobe sa invaliditetom, već za sve građane Srbije koji više neće imati predrasude, već će se uveriti da osobe sa invaliditetom svoje poslove obavljaju kvalitetno i odgovorno, da imaju talente koje mnogi od nas nemaju, kao i da mogu da učestvuju u svim društvenim aktivnostima u Srbiji.

Barošević je takođe naglasila da joj je veoma drago što su i paraolimpijci svojim prisustvom uveličali ovaj svečani skup.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović rekla je da ovaj sajam predstavlja izuzetno priliku da se talentovani pisci iz redova OSI predstave umetničkoj javnosti i promovišu svoje knjige, ali i da se organizuju različite tribine, radionice i promocije primera dobrih praksi. Direktorka je istakla da jedan od članova Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koje je ratifikovala i Srbija, obavezuje državu da omogući da OSI imaju mogućnost da razviju i iskoriste svoje kreativne, umetničke i intelektualne potencijale, pod istim uslovima kao i ostali građani, što će na ovom sajmu biti i ostvareno.

„Svi zajedno možemo da pošaljemo poruku da smo zaista jednaki. U našim mogućnostima i našim rezultatima, ali i od svih nas zavisi koliko će osobe sa invaliditetom biti ravnopravni građani ove zemlje“, poručila je Jovanović i još jednom zahvalila Sektoru za zašititu osoba sa invaliditetom na podršci. Klub košarkaša u kolicima „Singidunum“ dodelio je zahvalnicu Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i pomoćnici Biljani Barošević na nesebičnoj pomoći i pruženu podršku u radu i organizaciji međunarodnog turnira za košarkaše u kolicima „Trofej Beograda 2018“.

V.D. pomoćnika ministra u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Suzana Mišić rekla je da će se na štandu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gde će se predstaviti osobe sa invaliditetom, deca sa posebnim potrebama, odrasli i stari, članovi njihovih porodica i svi ljudi dobre volje, prikazati cela Srbija u malom.

„Važno je da kroz kulturu i umetnost prenesemo poruku koliko je važno da poštujemo, volimo i pomažemo jedni druge. Moramo da pokažemo da smo zajedno i kada je teško i kada nije, moramo da uklonimo prepreke prema ljudima prema kojima život nije bio milostiv. Treba da gradimo bolju budućnost kako bi naši potomci bili ponosni na nas, kao što smo i mi ponosni na naše pretke“, poručila je Mišić.

Sajam Jednaki trajaće sedam dana od 21. do 28. oktobra u hali 3A Beogradskog sajma, a sve hale, nakon 81. godine od osnivanja, po prvi put ove godine su dostupne i osobama sa invaliditetom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track