PROSLAVITE SVETU PETKU UZ KURIR: Poklanjamo vam medaljon i ikonu sa zlatotiskom!
Foto: Promo

PROSLAVITE SVETU PETKU UZ KURIR: Poklanjamo vam medaljon i ikonu sa zlatotiskom!

Društvo -

U petak, 26. oktobra, Srpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne. To je jedna od najvećih srpskih slava i tim povodom Kurir vam u petak, 26. oktobra, poklanja drveni medaljon sa zlatotiskom koji možete da nosite oko vrata ili ga okačite na prigodnom mestu.

U subotu, 27. oktobra, na dan slave, u Kuriru vas čeka luksuzna ikona u zlatotisku sa molitvom na poleđini.

U nekim krajevima Svetu Petku srpski narod naziva i Petka Beogradska, jer su joj mošti počivale u Beogradu, a negde je nazivaju i Petka Trnovska, jer su joj mošti bile u Trnovu, ali i srpskoj Trn-palanki, o čemu postoje zapisi.

foto: Promo

Sveta Petka rodila se u tadašnjem selu Epivatu, pored današnjeg grada Kalistratije, koji se nalazi na obali Mramornog mora. Nakon smrti roditelja, odlučuje da napusti porodični dom i odlazi u Carigrad, gde se zamonašila u Crkvi Svete Sofije i dobila ime Paraskeva. Nakon toga odlazi u jordansku pustinju, gde je živela strogim asketskim životom do starosti. U doba pozne starosti, sanjala je anđela koji joj je rekao da napusti pustinju i vrati se u svoj rodni grad, gde je živela još dve godine. Širom naše zemlje nalazi se veliki broj izvora koji su posvećeni Svetoj Petki, a jedan od njih je i izvor Svete Petke na Kalemegdanskoj tvrđavi, gde su njene mošti dugo počivale.

Čitaj Kurir, jer uvek dobijaš više!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track