BEOGRAĐANKA OTIŠLA U SEVERNU KOREJU I OTKRILA TAJNE NAJMISTERIOZNIJE ZEMLJE: Postoje 3 televizijska programa, interneta NEMA!
Foto: Jovan Sljepčević, Reuters, AP

NOV BISER SNEŽANE RADOJIČIĆ

BEOGRAĐANKA OTIŠLA U SEVERNU KOREJU I OTKRILA TAJNE NAJMISTERIOZNIJE ZEMLJE: Postoje 3 televizijska programa, interneta NEMA!

Društvo -

Snežana Radojičić, biciklistkinja i nomad po vokaciji, a profesorka po struci, kaže da je jedna od najupečatljivih uspomena iz Severne Koreje - razvijen kult ličnosti, i da se građani, pa čak i mladenci, kojima je to i svadbeni običaj, klanjaju svojim liderima kao bogovima.

foto: Reuters

I pored neizrecive lepote Severne Koreje, za koju kaže da joj je najdraža zemlja na planeti, Snežana priznaje da ipak ne bi mogla da se uklopi u takav društveni sistem, u kome postoje samo tri televizijska programa, a Interneta jednostavno - nema.

"Živim kao nomad i putujem po celom svetu. Zašto baš ovim prevoznim sredstvom? Pa, ne treba biti genije da se popravi bicikl. Danas, ovde, pred vama, mogu da kažem da sam ispunila svoj san i posetila i Severnu Koreju, zemlju u kojoj su žene prepoznatljive po obući koju nose - udobnim cipelama sa potpeticama od dva ili tri centimetra", priča Snežana.

foto: AP

Prema njenim rečima, ljudi se u ovoj, mnogima nedostupnoj zemlji, moderno oblače, a dame nose klasične suknje, košulje i bluze, uz neizostavne štikle.

Za narod Severne Koreje se kaže da je za štampana slova znao i pre Gutenberga, a isto se priča i za sistem podnog grejanja. Ona se kao turista lako uklopila, jer Pjongjang može da se obiđe biciklom, koji je u toj zemlji i glavno prevozno sredstvo.

foto: Jovan Sljepčević

"Poseta Severnoj Koreji je ravna poseti muzeju. Nije tamo sve retro, kao što svi misle. Pjongjang je prelep, u njemu je izgrađen najdublji metro na svetu, po gradu voze češki tramvaji, ima čak i električnih bicikala. Iako se vize za putovanje u ovu zemlju dobijaju relativno lako, turistički aranžmani su preskupi. Srećom pa sam boravkom u Kini, radeći kao predavač, mogla da zaradim za ovaj poduhvat."

foto: AP

Snežana Radojičić je od 2011. godine biciklom prešla 55.000 kilometara, boraveći u 40 zemalja, a svoja iskustva podelila je u Srbiji, Hrvatskoj, BIH i Crnoj Gori, objavljujući knjige "Zakotrljaj me preko sveta", "Nomad" i "Preko Himalaja i Gobija", kao i najnoviju "Severna Koreja - putovanje po zemlji Kim Džong-una".

Njen naredni poduhvat biće da započne novu biciklističku rutu - od Južne do Severne Amerike, u dužini od 40.000 kilometara.

Kurir.rs/Jovan Slijepčević

Foto: Jovan Slijepčević, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja