KADIJA ME TUŽI, KADIJA MI SUDI: Direktor ga optužio za psihičko zlostavljanje, pa mu dao otkaz
Foto: Silvija Slamnig

Srednja zanatska škola u Beogradu

KADIJA ME TUŽI, KADIJA MI SUDI: Direktor ga optužio za psihičko zlostavljanje, pa mu dao otkaz

Društvo -

Koštalo ga posla Defektolog Dejan Nikolić napisao je direktoru Milovanu Markoviću da je neznalica i zlostavljač dece, usledio je disciplinski postupak u kom je direktor bio i sudija i oštećeni

Dejan Nikolić, defektolog, dobio je otkaz u Srednjoj zanatskoj školi na Kanarevom brdu u Beogradu jer je optužen da je psihički zlostavljao direktora Milovana Markovića.

Ipak, nedopustivo je, kaže za Kurir Nikolić, to što je direktor u ovom slučaju istovremeno i "oštećena strana", i sudija!

- Kadija me tuži, kadija mi sudi. U disciplinskom postupku ne može da mi sudi onaj ko je oštećena stranka. Međutim, ovde se upravo to dešava. On me je optužio, on mi je presudio - počinje Nikolić svoj priču.

Psihičko zlostavljanje se, u ovom slučaju, ogleda u tome što je defektolog Nikolić pisanim putem odgovorio direktoru zašto mu ne dostavjla "plan rasporeda obilaska stučne prakse". Prethodno, kako Nikolić tvrdi, direktoru je već objasnio da ona ne postoji i da mu ne može dostaviti traženi plan. Zbog toga mu se, dodaje, direktor obraćao povišenim tonom. To je Nikolića nateralo da sastavi odgovor koji ga je koštao posla.

- Zahvaljujem vam se što ste u pisanoj formi potvrdili moje sumnje da ste neznalica i zlostavljač dece, roditelja, članova sindikata i pojedinih zaposlenih, koji imaju znanja, dostojanstva, hrabrosti da se javno suprotstave vašoj bahatosti, neznanju i samovolji i ukažu na nepravilnost u vašem radu. U više navrata sam vam neuspešno objašnjavao da naši učenici nemaju stručnu praksu kod poslodavca, već praktičnu nastavu i iz tog razloga ne mogu da vam dostavim nikakv plan, niti raspored obilazaka stučne prakse - napsao je Nikolić. Kada je zbog ovakvog rečnika pokrenut disciplinski postupak, Nikolić je tražio da se izuzme direktor kao donosilac odluke, ali to nije uslišeno.

foto: Printscreen

- Sistemsko pitanje je prema kom zakonu su doneli odluku, da li po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ili po zakonu o opštem upravnom postupku. Ovaj prvi je primarni i bliže je obradio jednu oblast, obradio je disciplinski postupak, ali detalje istog nije predvideo, odnosno izuzeće direktora ukoliko je on učesnik u postupku. To je pravna papazjanija, bez dokaza o zlostavljanju - kaže Nikolić.

On dodaje da se još veći problem stvorio jer je direktor u poslednjem trenutku preinačio optužbe.

- Na samoj raspravi u disciplinskom postupku optužen sam, ne samo za to da nisam napravio plan rasporeda obilazaka, nego da uopšte nisam obilazio decu na praksi, a to se tereti kao teža povreda rada! Na sve ovo nisam imao priliku ni da se izjasnim. Pa nije li ovo zlostavljanje!? - pita se Nikolić.

Povodom ovoga, drugostepeni inspekcijiski nalaz republičke prosvetne inspekcije nije izvršen iako je zakonski rok prošao. Podsetimo, Kurir je već pisao o Milovanu Markoviću koji je dobio otkaz zbog zlostavljanja deteta sa smetnjama u razvoju. On je terao učenika da peva i vrcka da bi dobio dvojku iz matematike.

foto: Silvija Slamnig

Srednja zanatska škola: Radni spor je pred sudom

Iz Srednje zanatske škole kažu za Kurir da je disciplinski postupak protiv Dejana Nikolića vođen u skladu sa pozitivnim propisima. - Po okončanju disciplinskog postupka, donošenjem rešenja o izrečenoj meri prestanka radnog odnosa zaposlenom, vršen je inspekcijski nadzor od strane Inspekcije rada, u kome je predmet nadzora bio upravo navedeni disciplinski postupak. Inspekcija nije utvrdila nepravilnosti i nezakonitosti u sprovođenju disciplinskog postupka. Imajući u vidu da je trenutno u toku radni spor pred nadležnim sudom, ne bismo dalje komentarisali predmet istog - odgovorili su iz Srednje zanatske škole u kojoj je upravo u toku izbor direktora, jer je Milovanu Markoviću istekao još jedan mandat.

Prosvetna inspekcija Direktor nadležan da vodi postupke

Iz Gradske prosvetne inspekcije kažu za Kurir da su utvrdili da je pokrenuti disciplinski postupak protiv Dejana Nikolića sproveden u skladu sa zakonom što je potvrdila i Inspekcija rada.

- Direktor škole je nadležan da pokreće, vodi i odlučuje o disciplinskim postupcima što je i učinio zbog teže povrede radne obaveze nastavnika koji nije obilazio decu na praksi u preduzećima iako je bio dužan da to radi. Svako zanemarivanje dece smatra se teškom povredom radne obaveze imajući u vidu da je bezbednost dece u školama i na praksi prioritet svake škole i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu te da je za zanemarivanje dece propisana mera otkaza - odgovorili su iz Sekretarijata. Iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovore do zaključenja broja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track