ZAVRŠIO DVA FAKULTETA SA 23 GODINE, SA PROSEKOM JAČIM OD DEVET! Nemanja Aksić iz Bora je mladić o kome priča Srbija!
Foto: Kurir

PONOS

ZAVRŠIO DVA FAKULTETA SA 23 GODINE, SA PROSEKOM JAČIM OD DEVET! Nemanja Aksić iz Bora je mladić o kome priča Srbija!

Društvo -

Uspeh Pre četiri godine upisao je Elektrotehnički i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, na ETF ostvario je prosek 9,04, a na Hemijskom 9,17

Dok se mnogi muče da završi jedan fakultet, Nemanja Aksić (23) iz Bora uspeo je paralelno i u roku da završi čak dva fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to sa nešto jačim prosekom od devet!

Ovaj mladi momak 2014. godine upisao je Elektrotehnički i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, na jednom je morao da plaća školarinu s obzirom na to da po Zakonu o visokom obrazovanju ne može država da finansira studiranje na dva fakulteta, dok je na drugom bio oslobođen plaćanja školarine.

foto: Kurir

Nemanja je pre neki dan dospeo u žižu javnosti, nakon što je njegov brat na Fejsbuku objavio njegovu sliku na kojoj sedi u krilu na spomeniku Nikole Tesle i pozira sa dve diplome u ruci.

- Na Hemijskom fakultetu diplomirao sam 27. septembra, završio sam smer za hemičara, 15. oktobra na Elektrotehničkom odsek za fiziku, smer biomedicinsko i ekološko inženjerstvo. Hemijski sam završio sa prosekom 9,17, a ETF sa 9,04. Što se tiče slike u Teslinom krilu, ispalo je spontano, ali smo se tu često i okupljali. Svi znamo ko je Tesla i šta je sve uradio za nauku i čovečanstvo, tako da je bila čast što sam se slikao tu i lep osećaj - priča za Kurir Aksić.

foto: Kurir

Kako kaže, u početku je bilo teško studirati paralelno dva nimalo laka fakulteta, ali je tokom studiranja uspevao sve i da uči, da ima vremena za sebe i druženje, da se rekreativno bavi košarkom, ali i da bude saradnik u Istraživačkoj stanici Petnica.

- U početku je bilo malo muke kada izađe raspored, pa onda profesori ili asistenti promene neki termin, pa nastane haos u rasporedu jer se neke stvari poklope - kaže Nemanja.

foto: Kurir

Dodaje da se jedino nije posvetio košarci, koju je pre početka studiranja igrao profesionalno, ali je uspevao da nastavi sa tim rekreativno.

- Prelepo se osećam i ponosan sam jer su se godine truda i rada isplatile. Istrajao sam u tome, imao jaku volju, i to je bitna poruka svima. Razlog da upišem ova dva fakulteta jeste to što sam zaista imao dobre rezultate na republičkim takmičenjima. Bio sam oslobođen prijemnog ispita i bilo mi je žao da ostavim hemiju. U prvoj godini sam dao 24 od 25 ispita, a sve ukupno sam dao 80 od 80 ispita, plus dva diplomska - ponosan je naš sagovornik.

Ovaj vredan mladić je nakon diplomiranja upisao master studije na Hemijskom fakultetu.

Doktorske studije u inostranstvu

Voleo bih da ostanem u Srbiji

Nemanja kaže da još uvek ne planira šta dalje, ali da mu je prevashodno cilj da završi master. - Trenutno ne radim nigde, ali sam nakon fotografije koju je objavio moj brat dobio dosta ponuda, o kojima razmišljam. Ukoliko se ponudi neki dobar posao, ostaću u Srbiji, ako ne, planiram da nastavim u inostranstvu doktorske studije. Postoji mogućnost da se nakon toga vratim u Srbiju ako mi se ponudi dobar posao, ali, iskreno, više bih voleo da ostanem ovde - priča nam on.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track