I SRBI SU IMALI SVOJU KLEOPATRU, A MALO SE O NJOJ ZNA: Bila je ćerka srpskog kneza, a zbog nje je nastala pesma koja se i danas peva u Srbiji!
Foto: Printscreen Wikipedia/Anastas Jovanović

istorijske ličnosti

I SRBI SU IMALI SVOJU KLEOPATRU, A MALO SE O NJOJ ZNA: Bila je ćerka srpskog kneza, a zbog nje je nastala pesma koja se i danas peva u Srbiji!

Društvo -

Ime Kleopatra je sigurno najviše proslavila helenistička kraljica Egipta, ali manje je poznato i da je Srbija imala svoju Kleopatru koja je bila "plave krvi".

Naime, knez Aleksandar Karađorđević, Karađorđev sin, i njegova supruga Persida imali su ćerku Kleopatru. Ona je bila drugo dete i ćerka u porodici, rođena 1835. u Vlaškoj.

Kada je njen otac postao ađutant kneza Mihaila Obrenovića 1839. godine, malena Kleopatra je prvi put došla u Srbiju. Aleksandra Karađorđevića su ustavobranitelji izabrali za kneza Srbije 1842. godine, da bi se 2 godine kasnije porodica preselila u današnji Stari dvor.

Kleopatra je tada imala samo sedam godina. Kada su ona i starija sestra Poleksija napunile 10, odnosno 12 godina, Aleksandar je za njih uzeo učitelja Matiju Bana, koji je iz Carigrada došao u Srbiju samo zbog toga.

Princeza Kleopatra je postala jedna od najobrazovanijih žena tog doba, a postoji priča da je pride bila i veoma lepa i povučena.

Međutim, postoji jedna pesma koja se i danas često peva po kafanama a malo ljudi zna da je komponovana upravo zbog Kleopatre. Radi se o pesmi "Što se bore misli moje", koju je češki kompozitor i pijanista Alojz Kalauz komponovao za njen 15. rođendan na reči Mihaila Obrenovića.

S obzirom na sukobe u dve dinastije, ovo je bilo neobično a nikada nije skroz razjašnjeno da li je postojala ljubav između njih dvoje.

Ipak, Kleopatra se udala za Milana Petronijevića, sina uglednog srpskog političara i bivšeg predsednika vlade Avrama Petronijevića.

Nažalost, ni brak a ni njen život nije dugo potraja. Nesrećna devojka je pet meseci posle udaje najverovatnije dobila tuberkulozu i preminula u banji Glajhenberg u Štajerskoj 1. jula 1855. godine.

Imala je samo 20 godina, a sahranjena je u porodičnoj grobnici u Topoli, kasnije u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track