RUŽIĆ: Uveli smo red u stručno usavršavanje službenika
Foto: Zorana Jevtić

SVAKOG MESECA 400 UČESNIKA ZAVRŠI OBUKU

RUŽIĆ: Uveli smo red u stručno usavršavanje službenika

Društvo -

BEOGRAD - Obuku u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu od početka njenog rada u martu do sada je prošao 3.281 polaznik, a ministar držvane uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se osnivanjem Akademije uvodi red u oblast stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi.

Oko 400 učesnika svakog meseca završi neki od programa usavršavaja - upravni postupak, inspekcijski nadzor, digitalna pismenost, komunikacije, zaštite ljudiskih prava, e-Uprava.

Plan je da u 2019. obuku prođe oko 6.000 službenika, a u 2020. očekuje se da taj broj poraste na 9.000.

Povodom godinu dana od usvajanja Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, Ružić je posetio Akademiju zajedno sa njenim direktorom Draženom Maravićem i poručio da je cilj reforme da javna uprava bude moderna, efikasna i profesionalna.

"Nacionalna akademija je dragulj sa aspekta usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave", rekao je Ružić.

Istakao je da je uvođenje reda u oblast stručnog usavršavanja posebno značajno sa aspekta evropskih intergacija u kojima se više od 90 odsto politika sprovodi na lokalnom nivou.

"Stručno usavršavanje predstavlja i evropski model i odgovor na sve što nas tišti u reformi javne uprave", kaže Ružić.

Na usvajanje Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu čekalo se 10 godina.

Ružić kaže da Akademija treba da obezbedi jednak pristup pravu na stručno usavršavanje za više od 40.000 zaposlenih u organima državne uprave i službama Vlade Srbije i organima jedinica lokalne samouprave.

Ministar očekuje da će Vlada Srbije na sledećoj sednici usvojiti uredbu na osnovu koje će započeti proces akreditacije realizatora i sprovodilaca programa stručnog usavršavanja, prvi put zasnovan na jasnim i jedinstvenim kriterijumima i principu kontrole kvaliteta.

Očekuje se da će uskoro Vladi Srbije biti predat i Sektorski kontinuirani program stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, koji do sada nisu imali priliku da pristupe stručnom usavršavanju, a koji je deo opšteg programa obuke za 2019.

Samo ovaj program obuhvatiće 16 oblasti stručnog usavršavanja.

Ministar je rekao da je zadovoljan dosadašnjim radom Nacionalne akademije za javnu upravu i naveo da je Akademija samo za nekoliko meseci od osnivanja zaključila sporazume o saradnji sa najreprezentativnijim školama u Evropi, kao što je Nacionalna škola za administraciju Francuske (ENA) i Savezna škola za javnu upravu Austrije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track