NEMA LOGIKE! TOPLANE ŠALJU NA NAPLATU KAO DA JE DEBELI MINUS: Sija sunce, smanjite račune za grejanje
Foto: Shutterstock

Deru

NEMA LOGIKE! TOPLANE ŠALJU NA NAPLATU KAO DA JE DEBELI MINUS: Sija sunce, smanjite račune za grejanje

Društvo -

Deru Građani koji daljinsko grejanje plaćaju po kvadraturi neće moći da računaju na uštedu, za razliku onih koji se greju na struju koji za 10 dana mogu da uštede 2.670 dinara

Građani koji daljinsko grejanje plaćaju po kvadraturi moraće da plate istu cenu grejanja za svih 12 meseci bez obzira na to što su temperature tokom oktobra i na početku novembra natprosečne i prelaze 20 stepeni, zbog čega im ova usluga ili nije uopšte isporučivana, ili su im radijatori bili samo mlaki ujutru i uveče.

Dok će domaćinstva koja se greju na TA peć svakog dana moći da uštede po 267 dinara, tu privilegiju građani koji imaju daljinsko grejanje neće imati jer toplane nemaju nameru da obračunaju koliko su uštedele na energentima i izvrše povraćaj novca potrošačima.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da potrošači treba da imaju pravo da traže umanjenje računa zbog toplih dana i nepružanja usluge. - Duži je period tokom grejne sezone kad nemamo grejanje nego kad ga imamo, a plaćamo kao da nam se ta usluga pruža non-stop. Zakon o energetici jasno kaže da možete da naplaćujete samo ono što ste isporučili. Zastarela tehnička rešenja poskupljuju komunalne usluge potrošačima, a ako imate velike gubitke, nema smisla da te gubitke plaćaju potrošači - ističe Papović.

foto: Media Centar

U "Beogradskim elektranama" kažu da ne postoji nijedan pravni osnov da se cena grejanja za potrošače koji plaćaju po paušalnom načinu (prema zagrevanoj površini) koriguju na osnovu toga što je nekoliko dana bilo toplo. - Ni kada je ekstremno hladno i kada su temperature vazduha niže od -12,1 stepen Celzijusa, do kojih "Beogradske elektrane" garantuju propisane temperature u zagrevanim prostorijama, ili kada potrošače grejemo u dvadesetčetvoročasovnom režimu, a tako smo radili čak 82 dana u protekloj grejnoj sezoni, nema osnova da povećamo cenu grejanja - ističu u "Beogradskim elektranama" i dodaju da će potrošačima kod kojih se obračun i naplata isporučene toplotne energije vrši prema potrošnji računi biti niži, upravo zbog manjih količina isporučene toplotne energije.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, tvrdi da je nemoguće umanjiti cenu računa za grejanje. - Dok god imamo sistem da se usluga grejanja isporučuje tokom zimskih meseci, a plaća tokom cele godine, ne možemo egzaktno da izračunamo koliko je ko potrošio. U zimama koje su blaže potrošićemo manje, u hladnijim zimama više - kaže Nikodijević i dodaje da će umanjenje računa biti moguće kada se grejanje bude plaćalo prema potrošnji.

foto: Beoinfo

Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana Srbije, kaže da se cena grejanja izračunava na bazi prosečne spoljne temperature i potrošnje energenata na ceo grejni period. - Kad je minus 20 i kad se greje i danju i noću, niko ne kaže da treba da se poveća cena. Niko ne može da zna kakve će temperature biti. Sve uštede koje toplane naprave dok je toplo, potroše se tokom hladnih dana. Računato je da grejanje traje 16 sati, a nekad traje 24 sata, i zato ne stoji priča da vam neko naplaćuje nešto što vam nije isporučio - tvrdi Stojanović.

Novosađanima jeftinije grejanje

Za razliku od Beograđana, Novosađanima će grejanje ove sezone biti jeftinije. - Na sednici Gradskog veća Novog Sada data je saglasnost JKP "Novosadska toplana" da promeni prodajne cene grejanja koje će biti manje za 4,79 odsto. Stara cena kvadrata grejanja iznosila je 97,75 sa PDV, a sada 93,06 sa PDV - rekla je Ivana Stanimirović, portparolka JKP "Novosadska toplana". S. S.

Nišlijama umanjuju račune

Grad Niš ne planira smanjivanje cene grejanja zbog toplog vremena, ali će računi biti niži za nekoliko stotina dinara jer neće biti uobičajene isporuke toplotne energije u stanovima. - Grad i gradska toplana mogu da utiču na varijabilni deo računa koji se odnosi na isporuku toplotne energije. Kako nje nema ovih dana, kada je temperatura vazduha iznad 12 stepeni, onda će i računi biti niži. Sada fiksni deo iznosi 21,40 dinara po metru kvadratnom, a varijabilni 5,40 dinara po kilovat-času isporuke - kaže Predrag Milačić, direktor gradske toplane u Nišu. M. S.

Čačak Sve se meri

JKP za grejanje u Čačku svojim korisnicima račune ispostavlja na osnovu količine toplote koju su im isporučili. - Mi smo 100 odsto u sistemu merenja i građanima ne možemo da naplatimo nešto što im nismo isporučili. U ovim toplim danima stanove smo grejali redukovanim režimom, pa će i računi korisnicima biti manji nego da je napolju bilo hladno. Čačak ima 235 toplotnih podstanica i u svakoj se meri isporučena količina toplotne energije, ta se količina kasnije deli na stanove - kaže Danko Ćalović, direktor JKP "Čačak". D. Č.

Činjenice: Cene daljinskog grejanja za stan od 60 m2: Grad Cena Beograd 7.879,74 dinara Novi Sad 5.583,60 dinara Niš 4.696 dinara

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track