VOJSKA SRBIJE JE GARANT ZA MIRAN REGION: Generalna proba vojne vežbe u Sakaru na Zvorničkom jezeru
Foto: T.I.

mali zvornik

VOJSKA SRBIJE JE GARANT ZA MIRAN REGION: Generalna proba vojne vežbe u Sakaru na Zvorničkom jezeru

Društvo -

MALI ZVORNIK - Na Zvorničkom jezeru u Sakaru danas je, od 14 do 15 časova, izvedena generalna proba vojne vežbe "Vek pobednika 1918-2018", koja će povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, biti izvedena 10. novembra u Malom Zvorniku i na još nekoliko lokacija u Srbiji.

foto: T.I.

Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, komandant kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan i opštinsko rukovodstvo Malog Zvornika.

Posle izvedene vežbe ministar Vulin je rekao da je ‘’Vek pobednika’’ sigurno jedna od ‘’najzahtevnijih vežbi koje je Vojska Srbije ikada radila, pa čak ni za vreme JNA teško je naći primere tako velikih i složenih operacija koje izvodi jedna vojska’’.

foto: T.I.

- Mogli smo se uveriti u spremnost Specijalne brigade, u način na koji se rešavaju najsloženije pretnje i svuda gde se u ovom trenutku vežba, a vežba se na još devet različitih lokacija, sve pripreme za najvažniji dan, deseti novembar, idu po planu. Tehnika je ispravna, ljudi su spremni, moral je na najvišem nivou. Ova vežba je pokazatelj da je Vojska Srbije u stanju da na svakom delu svoje teritorije obezbedi poštovanje zakona, obezbedi mir, stabilnost, sačuva naš teritorijalni integritet i ne samo na našem prostoru. Ovako snažna i ovako organizovana Vojska Srbije je garancija da će čitav region biti miran i stabilan. U stanju smo da odgovorimo baš na svaku pretnju, naši vojnici su, kao što ste videli, dobro obučeni, spremni na sve i, čime smo posebno zadovoljni, sve ovo radimo u miru, a u miru živimo zahvaljujući politici državnog rukovodstva koja na prvom mestu vodi računa da su mir i stabilnost naša najviša vrednost – rekao je on.

foto: T.I.

Generali Simović i Talijan zahvalili su se malozvorničkoj opštini i svim meštanima na gostoprimstvu, a kako je rečeno Specijalna brigada je deo Kopnene Vojske Srbije i ta jednica je namenjena da ‘’štiti i brani državu i obezbedi mir svim građanima Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost’’. General Talijan se zahvalio što imaju čast da učestvuju u vežbi kao Specijalna brigada koja je ‘’oštrica noža i vrh koplja’’ u sklopu obeležavanja stogodišnjice od Velikog rata i ‘’slavne i junačke pobede srpske vojske u Prvom kao i u Drugom svetskom ratu.

foto: T.I.

- U sklopu združeno-taktičke vežbe ‘’Vek pobednika’’ prikazali smo deo jedinica i ovde na Zvorničkom jezeru njenu osposobljenost za rešavanje najsloženijih diverzantskih zadataka. Ovde smo prikazali vrhunsku taktičku i vatrenu osposobljenost, efikasnost i efekte dejstava izviđačko-diverzantskih grupa. Ponovio bih reči vrhovnog komandanta Vojske Srbije, da sve što činimo i radimo nije pretnja miru nego je u korist mira i stabilnosti naše zemlje, ali i zemalja u regionu i naših suseda, za dobrobit i napredak svih nas ka boljem uspešnijem životu i radu – kazao je on.

Predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je ‘’velika čast i zadovoljstvo’’ da u Malom Zvorniku danas prisustvujemo uvodu u glavnu vežbu i da su pripadnici naše vojske ovde uvek dobrodošli, a pokazali su šta vojska može da uradi ako zatreba.

Kurir/T.I/Foto: T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track