PRESTOLONASLEDNIK O SPOMEN-OBELEŽJU SVOM DEDI: Kralj Aleksandar dobija spomenik u Beogradu
Foto: Profimedia

Znamen

PRESTOLONASLEDNIK O SPOMEN-OBELEŽJU SVOM DEDI: Kralj Aleksandar dobija spomenik u Beogradu

Društvo -

Vlast u Beogradu najavljuje podizanje spomenika kralju ujedinitelju Aleksandru I Karađorđeviću

Srbija i Srbi su se, prema rečima Vuka Draškovića, mnogo ogrešili o Aleksandra. Ako je sudeći prema najavama vlasti u Beogradu, Srbija je na dobrom putu da okaje grehe prema Karađorđevićima i kralju Aleksandru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je podizanje spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je mesto na kom će da stoji - između dva dvora, preko puta spomenika caru Nikolaju Romanovu.

Prestolonaslednik Srbije i unuk viteškog kralja Aleksandar II Karađorđević za Espreso je govorio o ovoj ideji i čuvenom okajanju grehova.

- Veoma mi je drago i ponosan sam na to što će moj deda kralj Aleksandar konačno dobiti spomenik u Beogradu, a veoma mi se dopada i predlog predsednika Vučića da spomenik bude podignut upravo na prostoru između dva dvora u centru grada - rekao je prestolonaslednik i dodao:

Aleksandar Karađorđević: Teritorija njegove države bila je veća od Dušanovog carstva

- Kralj Aleksandar je oslobodio Kosovo i Metohiju i povratio Vardarsku Makedoniju pod okrilje Srbije posle viševekovnog ropstva. Ujedinio je sve Srbe u jednu državu. Stvorio jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu. Teritorija njegove države bila je veća od Dušanovog carstva. Mislim da je bilo krajnje vreme da njegov spomenik bude podignut, a ja sam više nego srećan zbog toga - zaključuje prestolonaslednik.

(Kurir.rs/Espreso/D.Zlojutro/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track