Najnovije vesti

VAŽNA ODLUKA VLADE SRBIJE: 5 odsto veće plate zaposlenima u državnim i javnim preduzećima od iduće godine!
Foto: Dado Đilas

VAŽNA ODLUKA VLADE SRBIJE: 5 odsto veće plate zaposlenima u državnim i javnim preduzećima od iduće godine!

Društvo

BEOGRAD - Zaposlenima u državnim i javnim preduzećima od iduće godine će zarade biti uvećane pet odsto, odlučila je Vlada Srbije.

 

Ta povišica je predviđena izmenama i dopunama Zakona o privremenom uređivanju osnovice za obračuna i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, koji je juče usvojila Vlada Srbije.

 

Izmene se odnose na zarade zaposlenih u preduzećima gde je Republika Srbija, odnosno lokalna samouprava vlasnik više od 50 odsto kapitala, kao i u republičkim i lokalnim javnim preduzećima, a koje su veće od 25.000 dinara.

Zarade zaposlenih u državnim i javnim preduzećima, kao i u javnom sektoru, veće od 25.000 dinara, prethodne četiri godine su u sklopu fiskalne konsolidacije bile umanjene deset odsto.

Stefanović: Novi sistem plata treba da reši interne nepravde

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o policiji koji predviđa novi koncept karijernog napredovanja i rešava pitanje usaglašavanja plata u MUPu.

Kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom rasprave, taj novi sistem će vrlo brzo početi da se primenjuje. On je objasnio da novi sistem plata treba da reši neku vrstu interne nepravednosti i uspostavi sistem će se se uspostaviti isti nivo plata za obavljanje istih poslova u različitim delovima ministarstva, pre svega za policijske službenike. Ministar je rekao da se u 2019. godini planira povećanje plate za pripadnike MUP.

On je rekao da plata nikome neće biti smanjena, a da će pojedinima, zbog usaglašavanja, stepen uvećanja u narednim godinama biti manji u odnosu na one čija je plata vrednovana kao viša, a primaju nižu platu. "Oni će imati manji procenat uvećanja plata sve dok se te plate ne izjednače", rekao je Stefanović.

 

U obrazlaženju izmena zakona o privremnom umanjenju zarada zaposlenih u tim preduzećima Vlada je navela da "nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije, stabilizacije javnih finansija i preokreta višegodišnje rastućeg trenda javnog duga, ostaje fokusirana na dalje poboljšanje privrednog ambijenta i obezbedjivanje visokih stopa privrednog rasta, sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i podizanja životnog standarda stanovništva".

Povišice plata od iduće godine dobiće i zaposleni u javnom sektoru, koje će iznosti od sedam do 12 odsto.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...