Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ: Novi sajt Vlade Srbije prilagođen slepim i slabovidim osobama
Foto: Reuters

text to speech usluga

PREMIJERKA BRNABIĆ: Novi sajt Vlade Srbije prilagođen slepim i slabovidim osobama

Društvo

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je novim sajtom Vlade Srbije omogućen jednostavan pristup i čitanje sadržaja slepim i slabovidim osobama i ocenila da vlada mora da bude u službi svih građana.

"Novi sajt je podsetnik da kada pravite novu uslugu ili proizvod za građane morate da obratite pažnju da ona bude pristupačna, dostupna, laka i korisna za sve građane, uključujući i gradjane sa svim vidovima invaliditeta", rekla je ona na predstavljanju sajta u Savezu slepih Srbije.

foto: Printscreen

Ona je objasnila da je pristup sajtu slepim i slabovidim osobama omogućen softverom  "text to speech", odnosno mogu da preslušavaju sadržaje na sajtu i najavila i nove funkcionalnosti tog sajta, kako bi on bio dostupan i osobama sa svim drugim vrstama invaliditeta.

"Sve moje kolege i moj tim u javnoj upravi mora da razmisli šta dalje moramo da uradimo da sve usluge budu lako dostupne svim građanima", rekla je ona.

foto: Printscreen

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić ukazao je na probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, medju kojima su i ograničene mogućnosti zapošljavanja, jer poslodavci izbegavaju svoju zakonsku obavezu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Naveo je da to uduženja ima biblioteku sa 80.000 jedinica, medju kojima su i knjige na Brajevom pismu i u audio formatu, dodajući da je u toku proces digitalizacije.

Stošić je naveo da je neophodan i centar za obuku slepih osoba koji su kasnije oslepeli, kako bi mogli da se obuče za rad na računaru, kretanje i korišćenje uredjaja u domaćinstvu i dodao da u tome očekuje podršku države, kao i da je potrebno donošenje zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom.

Stošić je rekao da će predložiti Upravnom odboru, da sledeće takvo priznanje iduće godine dobije premijerka Ana Brnabić.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je da je za tri dana, od kada je počeo da radi novi sajt vlade, stiglo oko 300 pitanja građana. Najviše pitanja, kako je rekao upućeno je ministarstvima rada, zdravlja i unutrašnjih poslova, a rok da ministarstva odgovore gradjanima je 72 sata.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Reuters)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...