Najnovije vesti

VELIKA AKCIJA KURIRA! ZAVRŠIMO MAUZOLEJ NA VIDU: Srbijo, na noge za junake Velikog rata! Odužimo se slavnim precima!
Foto: Privatna Arhiva

DAN PRIMIRJA

VELIKA AKCIJA KURIRA! ZAVRŠIMO MAUZOLEJ NA VIDU: Srbijo, na noge za junake Velikog rata! Odužimo se slavnim precima!

Društvo

U danima kada slavimo sto godina od završetka Prvog svetskog rata i slavne pobede srpske vojske još jednom moramo da se setimo naših junaka koji počivaju na Vidu i da, konačno, završimo mauzolej na tom grčkom ostrvu.

Pošalji SMS-om 180 na 3030 i doniraj 200 dinara za izradu i postavljanje dve bronzane statue srpskih vojnika ispred spomen-kosturnice na Vidu.

Iz Švajcarske je potrebno ukucati human180 i poslati na 455, cena poruke je 20 CHF.

foto: Privatna Arhiva

Donacije kojima ćemo se odužiti slavnim precima možete uplatiti i na sledeće račune: Dinarski 170-0030003646031-73

Devizni PC35170003000364603076 (detaljno uputstvo za devizne uplate na www.uns.org.rs)

Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28/I, 11000 Beograd, Srbija Svrha plaćanja: Donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Svi detalji u vezi sa akcijom i sve dosadašnje uplate nalaze se na www.uns.org.rs

plava grobnica
plava grobnicafoto: Privatna Arhiva

Podsetimo, Kurir i Udruženje novinara Srbije pokrenuli su, na stotu godišnjicu od iskrcavanja srpske vojske i države na Krf 1916, akciju prikupljanja sredstava za izradu i postavljanje dve bronzane statue srpskih vojnika ispred mauzoleja na Vidu.

U toj spomen-kosturnici počivaju 1232 junaka čija imena su znana i oko 1500 neznanih heroja, koji su umrli na Krfu i Vidu posle strašne i slavne Albanske golgote. Iako je to znamenje izgradjeno još 1938. po projektu Nikolaja Krasnova, ni do dana današnjeg nisu izradjena dva bronzana vojnika koja treba da stoje na ulazu mauzoleja po nacrtu ovog slavnog arhitekte.

krasnov mauzolej
krasnov mauzolejfoto: Privatna Arhiva

Bronzani vojnici treba da odaju počast srpskim vojnicima čije kosti su u mauzoleju i onima, kojih je najmanje 5.000, a koji počivaju u "plavoj grobnici" na dnu Jonskog mora.

foto: Privatna Arhiva

Akcija, čiji organizator je UNS, a glavni medijski partner Kurir, pokrenuta je u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja, u čijoj je nadležnosti mauzolej na Vidu, i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a dozvolu za postavljanje statua dalo je grčko ministarstvo kulture i sporta. Akciju je blagoslovio patrijarh srpski gospodin Irinej, podrzali su je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, SANU, kao i brojne javne ličnosti.

(Kurir.rs/J. Spasić /Foto: Privatna Arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...