PREDSEDNIK VUČIĆ NA VEŽBI VEK POBEDNIKA: Vojska Srbije grmela na poligonu! (KURIR TV)
Foto: Printscreen Kurir Tv

Srbija obeležava 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu

PREDSEDNIK VUČIĆ NA VEŽBI VEK POBEDNIKA: Vojska Srbije grmela na poligonu! (KURIR TV)

Društvo -

Združena taktička vežba "Vek pobednika 1918-2018" veliko je finale obeležavanja pobede Vojske Srbije u Prvom svetskom ratu.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA VOJNU VEŽBU NA PEŠTERU

Vežba se izvodi istovremeno na deset lokacija i u njoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje vežbi na poligonu Pešter, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predsednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na Pešteru je vežbu "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad" izvela Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Angažovana sredstva ratne tehnike su Tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM - 2, višecevni lanser raketa Oganj, radar Žirafa, kao i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije Pasars i haubica 155mm B52 Nora. Iz sastava RV i PVO na vežbi će učestvovati MIG - 29, ORAO J22, helikopteri Gama, MI - 8, sistem KUB i radar AN TPS - 70.

Vežba "Vek pobednika 1918-2018" izvodi se istovremeno na 10 lokacija - na privremenom poligonu Pešter, u vojnim kompleksima Pasuljanske livade, Titel, Međa, Borovac i Orešac, u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Beogradu.

Tema Združene vežbe "Vek pobednika", jedne od najvećih vojnih vežbi u regionu, je "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije", a u njoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Kurir TV, Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track