MONDOLINI: Ceremonija u Parizu ne bi bila potpuna da Srbija nije predstavljena na najvišem nivou
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

dan primirja

MONDOLINI: Ceremonija u Parizu ne bi bila potpuna da Srbija nije predstavljena na najvišem nivou

Društvo -

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni ocenio je danas da ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, u Parizu ne bi bila potpuna da na njoj Srbije nije predstavljena na najvišem nivou s obzirom na njenu veliku ulogu u tom do tada najvećem ratnom sukobu u istoriji.

Mondoloni, koji s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem položio vence na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, kome su prisustvovali i ambasadori brojnih zemalja i predstavnik Grada Beograda Andreja Mladenović, podsetio je da je primirje postalo moguće zahvaljujući pobedi saveznika na Solunskom frontu gde je Srbija odigrala odlučujuću ulogu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Naše dve zemlje su želele da dostojno obeleževe ovu godišnjicu. Državni sekretar pri ministru Vojske Ženevjev Darjesek boravila je u Beogradu prošle nedelje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Parizu na ceremoniji obeležavanja primirja. Ova ceremonija ne bi bila potpuna da na njoj nije predstavljena Srbija na najvišem nivou", rekao je ambasador.

Podsetio je da će predsednik Francuske Emanuel Makron uskoro posetiti Beograd kako bi se obeležilo sećanje na "bratstvo po oružju".

"To je znak poštovanja koje iskazujemo Srbiji i našem savezništvu", rekao je Mondoloni.

On je dodao da je prijateljstvo srpskog i francuskog naroda iskovano na bojnim poljima, ali i u Francuskoj gde su hiljade đaka i studenata školovale tokom ratnih godina, da bi nakon toga postali deo srpske elite između dva rata.

Mondoloni je naveo da se danas odaje počast svim ratnicima na Solunskom frontu, ruskim, srpskim, grčkim, italijanskim, britanskim, kanadskim.

"Okupili smo se da obeležimo pobedu, ali i da slavimo mir i odamo počast svim žrtavama sukoba, bilo da su savezničke ili neprijateljske i da istaknemo pomirenje između evropskih nacija", rekao je Mondoloni.

On je istakao da je to smisao koji je Francuska želela da da današnjem obeležavanju stogodišnjice od potpisivanja primirja, odnosno da ova ceremonija bude u znaku međunarodne saradnje.

Naveo je da Pariski mirovni forum ima za cilj da iznese predloge za sigurniji svet, jer se, kako kaže, treba setiti koliko je mir krhak.

Mondoloni je podsetio da je na današnji dan pre 100 godina u 5.20, u šumi kod Retonda, severno od Pariza, potpisano primirje čime je okončan Prvi svetski rat, a svoje obraćanje je završio citirajući predsednika Francuske: "Znamo s kakvom snagom nacionalizmi mogu da pobede demokratiju i da ugroze čak i samu ideju civilizacije. Znamo da je ujedinjena Evrope, na osnovama francusko-nemačkog pomirenja, dobro koje je više nego ikada osetljivo”, citirao je Mondoloni.

Poručio je da treba da negovati mir kao dragoceno dobro.

"Tako ćemo biti dostojni sećanja na sve one koji su pre jednog veka poginuli”, rekao je Mondoloni.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja