SUMNJIVI POSLOVI SRBIJA VOZA: Za koverte platili 20.000 EVRA firmi čiji je vlasnik hapšen, pa krili njihove podatke!
Foto: Dragana Udovičić

Istražujemo Sumnjivi tender!

SUMNJIVI POSLOVI SRBIJA VOZA: Za koverte platili 20.000 EVRA firmi čiji je vlasnik hapšen, pa krili njihove podatke!

Društvo -

Preduzeće "Srbija voz" nabavku kancelarijskog materijala vrednu 2,4 miliona dinara bez PDV (više od 20.000 evra) dodelilo je firmi "MG marketing" iz Beograda, čiji je vlasnik i direktor Zoran Ilić hapšen 2009. sa još sedam osoba za koje se sumnjalo da su zloupotrebom službenog položaja i zloupotrebom ovlašćenja u privredi oštetili "Železnice Srbije" za 70 miliona dinara.

U toj grupi je bio i Obrad Šarančić, brat tadašnjeg direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića. Možda je upravo ovaj podatak bio razlog što su u "Srbija vozu" pokušali da prikriju ko je vlasnik firme kojoj su dodelili posao, pošto u odluci o dodeli ugovora za ovu javnu nabavku nisu naveli adresu, ni poreski broj (PIB) ponuđača!

"MG marketing" bio je jedini ponuđač na tenderu, a ponuda od 2.393.700 dinara, koju su dostavili, svega je 6.300 dinara niža od procenjene vrednosti javne nabavke! Alarmantan je i podatak da je "Srbija voz" u konkursnoj dokumentaciji zahtevao od ponuđača da uz ponudu dostavi po dva uzorka od svakog artikla, koji se ne vraćaju ponuđaču.

- Pa ko je lud da besplatno da po dva primerka?! To može da dostavi samo firma koja je sigurna da će dobiti posao. Isti slučaj je i sa javnom nabavkom koju su raspisali za nabavku tonera. Znate li vi koliko to košta?! Očigledno je takav zahtev smišljen da se drugi ponuđači odvrate od učešće na tenderu - kaže izvor Kurira.

Firma Zorana Ilića "MG marketing" nema čak ni veb-prezentaciju s podacima o adresi i kontakt telefonima, a direktor Miloš Tošić nije bio voljan da odgovara na pitanja u vezi sa ovom javnom nabavkom.

- Ne možemo da vam damo informacije. Niste ovlašćeni da ih dobijete. Više sreće drugi put - rekao je Tošić i prekinuo vezu.

U "Srbija vozu" tvrde da je posao dodeljen "MG marketingu", koji ispunjava sve zahtevane uslove iz konkursne dokumentacije i upisan je u registar ponuđača u Agenciji za privredne registre, ali su izbegli da odgovore zbog čega su od ponuđača tražili po dva uzorka od svakog artikla bespovratno:

- "Srbija voz" je plan nabavki sa svim izmenama i dopunama objavio na portalu Uprave za javne nabavke i internet stranici "Srbija voza". U planu javnih nabavki je vidljiva procenjena vrednost. Komisija nije poništila javnu nabavku pošto je dobila prihvatljivu ponudu, a u skladu sa članom 107 Zakona o javnim nabavkama.

Advokat Ivan Ninić To nosi i krivičnu i prekršajnu odgovornost

Advokat Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava ističe da kod nabavke kancelarijskog materijala nije u pitanju specifična roba za koju bi bilo opravdano tražiti uzorke, a neobjašnjivo je i da se uzorci ne vraćaju. - Da je ponuđač jedan dinar više ponudio od procenjene vrednosti, u tom slučaju Zakon o javnim nabavkama obavezuje naručioca da poništi nabavku. Kad se gađa u 5.000 ili 10.000 dinara, to ukazuje da je ponuđač znao do koje gornje granice može da ide. Sama činjenice da je to bio jedini ponuđač govori da je nabavka bila rezervisana za njega - kaže Ninić i dodaje da takve stvari nose krivičnu i prekršajnu odgovornost.

foto: Damir Dervišagić

Činjenice: Za ovo "Srbija voz" daje 2,4 miliona dinara - 5.500 riseva od 500 listova foto-kopir papira A4 - 100 riseva od 500 listova foto-kopir papira A3 - 65.000 koverata različitih veličina - 2.000 blokova s lepljivim listićima - 100 samolepljivih indeksa u četiri boje - 6.000 kartonskih fascikli - 5.000 fascikli s metalnim mehanizmom - 1.000 kartonskih plastificiranih fascikli s gumicom - 15.000 plastičnih fascikli za registrator - 700 rokovnika različitih veličina

BROJKE 5 zaposlenih ima firma "MG marketing" 414 hiljada dinara iznosio je neto dobitak "MG marketinga" u 2017. 5 godina je maksimalna propisana kazna zatvora za zloupotrebe s javnim nabavkama

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track