POGINULO SKORO 1.300.000 VOJNIKA: Kada bismo po minut ćutali za svakog Srbina stradalog u Prvom svetskom ratu, ne bismo progovorili  2 godine i 172 dana!
Foto: Profimedia

godišnjica OBELEŽENA 11. NOVEMBRA

POGINULO SKORO 1.300.000 VOJNIKA: Kada bismo po minut ćutali za svakog Srbina stradalog u Prvom svetskom ratu, ne bismo progovorili 2 godine i 172 dana!

Društvo -

Od kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, 11. novembra 1918. godine u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foča u blizini grada Kompienja, taj se dan obeležava kao Dan primirja. On se slavi u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je Dan primirja relativno nov praznik, jer se slavi od 2012. godine, ali se pre toga od 2005. godine u osnovnim i srednjim školama prvi čas posvećivao ovom značajnom danu u srpskoj i evropskoj istoriji.

foto: Printscreen

Tokom rata Srbija je izgubila, prema nekim procenama, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Ako se uzme u obzir da je u ovom krvavom ratu stradalo skoro 1.300.000 Srba to bi značilo, da ukoliko želimo svakom junaku posebno da odamo počast i priznanje za njihovu borbu u vidu minuta ćutanja, da bismo neprekidno morali da ćutimo dve godine i 172 dana.

Inače, dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu u Srbiji simbolizuje cvet Natalijina ramonda, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović. Nežni, bledoljubičasti cvet sa imenom kraljice poznat je po svojoj neverovatnoj izdržljivosti i pod nadimkom "cvet feniks", jer, čak i kad se potpuno osuši, može ponovo da oživi kada se zalije. Ponovno rađanje povezuje se sa činjenicom da je i Srbija uspela da "stane na noge" nakon iscrpne borbe.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track