SAJBER KRIMINAL SVE UČESTALIJI, PEDOFILI, DILERI I SEKTE VREBAJU: Predsednica SKUP upozorava, sve počinje bezazleno a završava se katastrofom
Foto: Kurir

ZAŠTITIMO SE

SAJBER KRIMINAL SVE UČESTALIJI, PEDOFILI, DILERI I SEKTE VREBAJU: Predsednica SKUP upozorava, sve počinje bezazleno a završava se katastrofom

Društvo -

U poslednjih nekoliko godina, suočeni smo sa porastom sajber kriminala.

Većina nas ne shvata ozbiljno ovu pretnju, dok sami ne budemo izloženi, upozorava Sindikat Ujedinjeni kolektiv policije (SUKP).

- Krađe identiteta, zloupotreba kartica kao i hakovanje profila na društvenim mrežama su postali ozbiljan problem, kako za poznate, tako i za obične ljude. Privatne informacije kao i informacije vezane za prijatelje i porodicu, držimo, tako reći, na izvol'te iskusnim kriminalcima. Međutim, podacima sa društvenih mreža ne služe se samo sajber kriminalci, već i pedofili, lopovi a sve učestalije i narko dileri. Sa vaših, i sa profila članova vaše porodice, oni lako dobijaju informacije o vašem kretanju. Na primer, većina nas objavi da ide na odmor, van grada, što signalizira potencijalnim lopovima da je nekretnina ili parkiran automobil lak plen. Narko dileri lako dolaze u kontakt sa našom decom običnim zahtevom za prijateljstvo. koje se neretko završi katastrofalnim epilogom. Sekte, na primer, su pojačale svoje aktivnosti na društvenim mrežama, o čemu smo čak organizovali tribinu, i smatramo da je to jedna od najvećih opasnosti po porodicu", kaže predsednica SKUP Marina Starčević.

Ona ističe da sve počinje bezazleno, običnim zahtevom za prijateljstvo.

- Svedoci smo svakodnevnih slučajeva predofilije koji se, takođe, uglavnom vezuju za kasnije neregistrovane kartice mobilnih operatera. Novi "korisnik" bira uglavnom javne wi-fi rutere, dostupne velikom broju korisnika, tako da ih je jako teško locirati i procesuirati. Naš sindikat se zalaže da se uvede obavezna registracija kartica mobilnih operatera po ličnim podacima kupca, jer su sve češći slučajevi gde se takvi brojevi koriste za uznemiravanje, pretnje i ucene. a kolege nemaju način da uđu u trag kupcu kartice, kaže Marina Starčević.

Ona dodaje da smo nedavno bili svedoci vesti u medijima da su takve kartice korišćene za seksualno uznemiravanje, i da ništa od toga ne treba shvatati olako.

- Njih koriste uglavnom dileri koji ih menjaju na svakih par dana, te im je još teže ući u trag. Znamo da će kritičari upitati kako jedna osoba može da kupi 20, 50, 100 kartica, i da je registracija nepotrebna. Mi se slažemo, ali ako je ta osoba kupila i prosledila te kartice licima koji iste koriste za vršenje krivičnih dela, mišljenja smo da taj isti neće zbog 10 ili 20 evra preuzeti na sebe krivične sankcije, već da će kolege lako locirati stvarnog vlasnika kartice, dodaje predsednica SKUP.

Marina Starčević kaže i da se uskoro u upotrebu pušta aplikacija koja omogućava anonimne prijave krivičnih dela. pa ako se ispostavi da je informacija validna i dovede do hapšenja, korisnik koji je prijavio može očekivati pozamašnu svotu novca.

- Nadamo se da će biti efekta od takve aplikacije, ali isto tako se nadamo da građane neće zadesiti sindrom "Ilije Čvorovića", ili da se ista aplikacija neće zloupotrebljavati kako bi se napakostilo komšijama. Nadamo se da će celo društvo uvideti neophodnost pojačane kontrole internet prostora, te da će roditelji više povesti računa o tome šta deca. ali i oni sami rade na društvenim mrežama, kaže Starčević.

Ona na kraju dodaje da, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, pripadnicima MUP-a koji rade na slučajevima porodičnog nasilja, njihov Klub prijatelja će organizovati tribinu na temu porodičnog nasilja, sa posebnim akcentom na sve učestalije nasilje nad ženama.

- Nadamo se da će tribina naići na dobar prijem među građanima i kolegama, kaže predsednica SUKP Marina Starčević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track