GRAĐANI DA NE BRINU, STANOVI ĆE BITI TOPLI: Banatski dvor pun do vrha, Beoelektrane i još 60 toplana širom Srbije spremno za grejnu sezonu
Foto: Beoinfo

ministar energetike Aleksandar Antić

GRAĐANI DA NE BRINU, STANOVI ĆE BITI TOPLI: Banatski dvor pun do vrha, Beoelektrane i još 60 toplana širom Srbije spremno za grejnu sezonu

Društvo -

Srbija ne duguje Gaspromu za isporučeni gas nijedan dinar, evro, dolar...

BEOGRAD - "Beogradske elektrane" rade stabilno i spremne su za grejnu sezonu, istakli su ministar energetike Aleksandar Antić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević, koji su jutros obišli ovo javno komunalno preduzeće.

Predstavnici republičke i gradske vlasti naveli su da je sve spremno za hladne dane i novu grejnu sezonu, kako na nivou Beograda tako i Srbije, te da elektrane rade sa obezbeđenim rezervama i bez dugovanja.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su izvršeni remonti i realizovane pripreme, i dodao da će snabdevanje biti stabilno.

foto: Beoinfo

"To je značajno ne samo za Beograđane, već i za građane cele Srbije, jer su Beogradske elektrane jedna od najznačajnijih energetskih kompanija u Srbiji, kapitalno važna za energetsku stabilnost zemlje i posle EPS druga najveća kompanija. Ako oni rade dobro, to direktno smanjuje pritisak na energetski sistem i doprinosi njegovoj stabilnosti", rekao je Antić.

Ministar je istakao i da je na nivou cele Srbije 60 toplana u opštinama i gradovima spremno za hladne dane, te da je snabdevanje gasom u potpunosti uredno.

"Srbija ne duguje Gazpromu za isporučeni gas ni jedan dinar, evro, dolar. Podzemno skladište gasa Banatski dvor je puno do vrha, tu je 450 miliona metara kubnih gasa, a zalihe ostalih energenata takođe na zadovoljavajućem nivou", naveo je on.

foto: Beoinfo

Grejna sezona u Beogradu funkcioniše još od 15. oktobra, a "Beogradske elektrane" greju oko 310.000 stanova u prestonici, što je polovina svih stanova i kuća koje postoje. To je 17 miliona kvadrata stambenog prostora i više od četiri miliona kvadrata poslovnog prostora.

Naredne godine počeće izgradnja toplodalekovoda Obrenovac - Beograd, koji bi trebao da bude gotov 2021. godine, koji će obezbediti korišćenje pare iz TENT-a čime bi se potrošnja gasa smanjila za trećinu, odnosno da se ceo Novi Beograd i Zemun greju na paru.

Da li je bilo uštede i hoćemo li platiti manje zbog toplog vremena?

Da li je na početku grejne sezone bilo ušteda i da li će se to odraziti na račune građana, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da nikakvih ušteda nije bilo, već da se grejalo u odnosu na vremenske prilike.

"Ako je temperatura 12 stepeni ili više duže od tri sata u kontinuitetu ne greje se, kada padne ispod 12 onda se greje, to je pravilo i po zakonu. U Beogradu je poslednji put grejanje poskupelo 2015. pre toga je Djilas podigao cenu 2013. godine. Već tri godine se ne menja cena i neće se menjati naredne godine, znači četiri ili možda pet godina je cena ista", rekao je on. Dodaje, da su pravila jednostavna i da sve zavisi od temperature, te da su cene utvrđene na Skupštini grada i ne mogu se povećavati i smanjivati "kao na pijaci".

Predsednik skupštine Grada Nikola Nikodijević rekao je da je Grad ove godine uložio dve milijarde dinara u remont mreže, tamo gde je ona bila najranjivija.

"Urađena je i rekonstrukcija i povećanje kapaciteta za magistralni toplovod Novi Beograd, tako da desno od autoputa možemo da vršimo gašenje individualnih kotlarnica, na Senjaku, Partizanovom i Zvezdinom stadionu, to je deo projekta da ugasimo sve individualne kotlarnice koje su najveći zagađivači u Beogradu", rekao je Nikodijević.

Beograd, dodao je, za razliku od ostatka Srbije može u slučaju nekih ekstremnih situacija da prelazimo sa jednog goriva na drugo, te da može da bude ispomoć drugim gradovima i njihovim sistemima.

On je apelovao i na građane Beograda da ne prepravljaju sami mrežu u svojim stanovima i ugrađuju radijatore, već da to rade u skladu sa stručnjacima iz elektrana budući da se najveći broj žalbi odnosio upravo na to.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track