APELACIONI SUD U BEOGRADU: Dosuđeno da se ministru Stefanoviću plati odšteta
Foto: Nebojša Mandić

pravosnažno

APELACIONI SUD U BEOGRADU: Dosuđeno da se ministru Stefanoviću plati odšteta

Društvo -

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je obavezao Vesnu Pešić i "Peščanik" da ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću solidarno isplate 200.000 dinara sa kamatom na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda tekstom "Dosoljavanje".

Ovom odlukom, kojom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, Apelacioni sud je obavezao Vesnu Pešić kao autora teksta, glavne i odgovorne urednice portala "Peščanik" Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković i Udruženje građana "Peščanik" da Stefanoviću solidarno isplate pomenutu odštetu kao i da mu solidarno nadoknade troškove parničnog postupka od 93.100 dinara.

Takođe su obavezane da objave pravnosnažnu presudu u prvom sledećem izdanju portala "Peščanik", dok je sud odbio deo tužbenog zahteva kojim je traženo da se naloži Vesni Pešić i Udruženju građana "Peščanik" da o svom trošku javno objave pravnosnažnu presudu, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke se precizira da je pravilno prvostepeni sud zaključio da nisu svi vidovi saopštavanja sadržine ideje i mišljenja obuhvaćeni slobodom izražavanja jer, kako se navodi u presudi, "sloboda izražavanja ne sme da bude suprotna svojoj svrsi".

"U konkretnom slučaju tužena Vesna Pešić, koja ne spori da je autor teksta ali spori da je novinar, odgovara po principu subjektivne odgovornosti predviđene odredbama Zakona o obligacionom odnosima", navodi se u presudi.

Sudovi su zaključili da delovi teksta ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Hercegovačkoj ulici u aprilu 2016. godine i da, kako se navodi u presudi, nisu usmereni na rešenje problema, već na vređanje i subjektivnu kategorizaciju tužioca (Stefanovića).

Prema stavu suda, ti delovi teksta su usmereni "na vređanje njegovog dostojanstva, ugleda i časti, jer je tužilac okarakterisan kao neko ko je 'najgluplji' čija je 'glupost' nenadmašna, to se ovakvim kvalifikacijama koje su lezionog karaktera vređa dostojanstvo tužioca".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track