Boljević: Očekujemo da sve sudije budu vraćene

Boljević: Očekujemo da sve sudije budu vraćene

Društvo -
Sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska dužnos

BEOGRAD - Predsednica Društva sudija Dragana Boljević izjavila je danas da to društvo ocekuje da će sve razrešene sudije biti vraćene na posao vrlo brzo, kao i da ona nije među 126 sudija koje su prvom odlukom Ustvanog suda vraćene na posao.Do sada je u postupku revizije 109 sudija dokazalo da je neosnovano razrešeno, 41 sudija je izabran na dodatnom konkursu u julu 2010. i još 126 sudija je vraćeno na posao odlukom ustavnog suda, podsetila je Boljević.

"Ono što je važnije je da su svi evropski eksperti pokazali i dokazali da je reizborom bila ugrožena samostalnost sudijske funkcije kao osnov nezavisnosti i da reizbor nije smeo da se desi", navela je predsednica Društva sudija koja je razrešena sudijske funkcije 2009. odlukom Visokog saveta sudstva u postupku opšteg izbora.

Prema njenim rečima, Društvo sudija očekuje da će sve razrešene sudije biti vraćene na posao i da će se to dogoditi vrlo brzo, s obzirom na to da je ovo tek prva odluka Ustavnog suda o žalbama neizabranih sudija.

Što se njene žalbe tiče, Boljević je rekla da ona još odluku nije dobila i da nije među 126 sudija koje su vraćene na posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track