Najnovije vesti

RUSKI HIRURG LAPAROSKOPSKI OPERISAO KARCINOM PANKREASA U KCS: Uradio dve operacije, sutra slede još dve, gledalo ga 50 srpskih kolega (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

zdravstvo

RUSKI HIRURG LAPAROSKOPSKI OPERISAO KARCINOM PANKREASA U KCS: Uradio dve operacije, sutra slede još dve, gledalo ga 50 srpskih kolega (FOTO)

Društvo

U Kliničkom centru Srbije danas su laparoskopski operisana dva pacijenta sa karcinomom pankreasa i cistama na tom organu, a intervenciju je izveo ruski hirurg Igor E. Khatkov, vodeći evropski stručnjak u laparoskopskoj hirurgiji pankreasa.

Khatkov će i sutra uraditi još dve takve intervencije, a njegov rad na Prvoj hirurškoj klinici preko video bima pratilo je oko 50 hirurga iz cele Srbije.

Sa ruskim hirurgom razgovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dogovoreno je da prof. Khatkov povremeno dolazi u Srbiju i da obuči srpske hirurge laparoskopskoj hirurgiji pankreasa koja se ne radi nigde u regionu, ali i da naši lekari idu u Rusiju na usavršavanje.

Igor Khatkov
Igor Khatkovfoto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Dogovorili smo se da naši hirurzi ovladaju tom tehnikom, prvo u Beogradu a zatim ostala tri klinička centra u Srbiji - Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ova tehnika se ne radi u regionu i kada to savladamo bićemo lideri na ovom prostoru", rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa Khatkovim.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je pojasnio da se radi laparoskopskom uklanjanju karcinoma debeleg creva, ali ne i pankreasa i da će veliki pomak za srpsku medicinu i zdravstvo biti napravljen kada domaći hirurzi ovladaju tom tehnikom.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prof. Dejan Radenković kaže da će sutra i on izvesti jednu laparoskopsku operaciju pankreasa uz asistenciju prof. Khatkova.

"Benefit ove procedure je što nema velikog reza, mali je gubitak krvi, pacijenti se oporavljaju brže i posle tri, četiri dana idu kući. Oni koji treba da dobiju hemioterapiju dobijaju je brže jer se brže oporave", pojasnio je on.

Prof. Khatkov je ukazao na dobre kontakte koje ima sa Udruženjem hepatobilijarnih hirurga i endoskopskih hirurga.

"Radujem se što možemo da prenesemo hirurzima u Srbiji novo iskustvo. Imamo dobru saradnju i nadam se da će se ona i dalje razvijati", naglasio je čuveni ruski hirurg.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...