VEĆA KORIST NEGO ŠTETA: I dalje ćemo piti lekove koji izazivaju rak?!
Foto: Shutterstock

BEZBEDNI PO PACIJENTE

VEĆA KORIST NEGO ŠTETA: I dalje ćemo piti lekove koji izazivaju rak?!

Društvo -

Samo ovde može Lekovi za visok pritisak koji sadrže supstancu hidrohlortiazid, koja nosi opasnost od nastanka raka kože, neće biti povučeni s tržišta

Lekovi za hipertenziju koji sadrže aktivnu supstancu hidrohlortiazid, koja može da izazove nemelanomski rak kože, neće biti povučeni iz apoteka pošto je korist od njih daleko veća od eventualne štete, tvrdi za Kurir Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

On ističe da nema razloga da pacijenti prekidaju terapiju jer su ovi lekovi izuzetno korisni, a osim potencijalnog rizika za pojavu promena na koži kod pacijenata koji ih piju duže od 11 godina, nema naučnih dokaza da su štetni. - Procena Evropske agencije za lekove i drugih regulatornih tela i naše Agencije za lekove jeste da nema razloga da se lekovi za hipertenziju koji sadrže hidrohlortiazid povlače sa tržišta jer su bezbedni za primenu i izuzetno efikasni. Nema razloga da se krene u masovnu izmenu terapija jer je porast rizika zanemarljiv i nemamo dovoljno informacija da bismo mogli da tvrdimo da ovi lekovi izazivaju rak kože. Istraživanja ukazuju da kod pacijenata koji ih upotrebljavaju duže od 11 godina postoji mogućnost rizika za nemelanomske promene na koži, odnosno za nemelanomski rak kože - kaže Zelić.

On dodaje da Agencija želi da skrene pažnju pacijentima koji duže vreme piju lekove koji sadrže ovu supstancu da češće idu kod dermatologa kako bi predupredili eventualnu pojavu bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da svaki lek ima svoje dobre i loše efekte i da je najvažnije što su o mogućim štetnim posledicama supstance (hidrohlortiazida) koja se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak obavešteni lekari, ali i oni koji lekove koriste. - Važno je da su lekari obavešteni da obrate pažnju da li dolazi do promena na koži i ako dolazi, da ih odmah prijave i da se urade dodatne analize, kao i da mogu da zamene lek i daju drugi iz istog asortimana - rekao je Lončar.

Podsetimo, u pismu zdravstvenim radnicima Agencija za lekove navela je da su farmakoepidemiološka istraživanja pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože (bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom) kod izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortiazida. Lekovi koji sadrže hidrohlortiazid imaju široku primenu u lečenju hipertenzije, kao i kod lečenja srčanih, hepatičkih i nefrogenih edema, odnosno hronične insuficijencije srca.

Lekovi koji sadrže hidrohlortiazid:

foto: Kurir

Branislav Milovanović: Nema razloga za paniku

Ugledni kardiolog i upravnik interne klinike KBC Bežanijska kosa Branislav Milovanović tvrdi da nema razloga za paniku zbog lekova za pritisak. - Najmanje nam je potrebna panika i pacijenti ne treba nikako da isključuju lekove na svoju ruku. Kardiolog će proceniti da li lek treba da se isključi ili da se nastavi njegova primena - ističe Milovanović.

foto: Kurir

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track