TREĆINA STUDENATA ŽELI DA ODE IZ SRBIJE: Najviše žele da odu medicinari i oni sa tehničkih nauka
Foto: Profimedia

istraživanje

TREĆINA STUDENATA ŽELI DA ODE IZ SRBIJE: Najviše žele da odu medicinari i oni sa tehničkih nauka

Društvo -

Trećina od 11.000 anketiranih studenata u Srbiji želi da napusti zemlju, a za odlazak iz su najviše zainteresovani mladi koji završavaju medicinski ili fakultete tehničkih nauka.

Istraživanje predstavljeno na Univerzitetu u Kragujevcu deo je projekta "Uticaj migracija na životne puteve i raskršća studenata", koji sprovodi kabinet ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku.

"Mogu se učiniti dobri koraci da bar neki od njih promene tu svoju odluku, ali po rezultatima našeg istraživanja jedna trećina studenata završi studije kod nas i planira, bez obzira šta će se događati u Srbiji... da ode da potraže tamo bolji život", rekla je Đukić Dejanović a prenela Televizija Kragujevac.

Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je da su u Srbiji u 2017. rođeno oko 65.000 beba, da je iste godine umrlo više od 103.000 stanovnika, a da je zemlju napušta 16.000 mladih i školovanih ljudi koji Srbiju, u potrazi za poslom i boljim životnim standardom.

Kako prenosi TV Kragujevac, Srbiju je prema statističkim podacima od 2002. do 2011. godine u potrazi za poslom napustilo oko 150.000 mladih prosečne starosti 27,8 godina.

Od svih mladih koji su napustili Srbiju svaki peti ima završen fakultet.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track